… Κι αν είναι ροκ φόρ, μην το φοβάσαι. Πρώτα-πρώτα γιατί η ποσότητα είναι πολύ μικρή. Δεύτερον γιατί η δυνατή γεύση της σελινόριζας θέλει έναν εξίσου δυνατό συμπαίκτη. Και τέλος επειδή χωρίς το ροκφόρ αυτή η βελουτέ σούπα δεν θα ήταν τόσο ιδιαίτερη και λαχταριστή …
Σούπα με σελινόριζα και ροκφόρ
υλικά:
1 μεγάλη σελινόριζα (700-800 γρ.)
2 μήλα
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
100 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος
50 γρ. ροκφόρ ή μπλε τυρί
θυμάρι
2-3 φέτες ψωμί
Καθαρίζουμε τη σελινόριζα, αφαιρώντας τη φλούδα της.
Την κόβουμε σε κύβους.
Τη σωτάρουμε σε 2 κουταλιές λάδι για 5΄, αρωματίζουμε με το θυμάρι και προσθέτουμε το ζωμό.
Σιγοβράζουμε για 20΄ ή μέχρι να μαλακώσει η σελινόριζα.
Ρίχνουμε τα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια και βράζουμε για άλλα 15΄-20΄.
Πολτοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ.
Ρίχνουμε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος και αναμειγνύουμε καλά με το ραβδομπλέντερ.
Αν θέλουμε τη σούπα πιο αραιή, προσθέτουμε λίγο ακόμη γάλα ή ζωμό.
Κρατάμε ένα κομματάκι ροκφόρ για να αλείψουμε το ψωμί και ρίχνουμε το υπόλοιπο στη σούπα.
Ανακατεύουμε καλά να λυώσει.
Σερβίρουμε προαιρετικά με έξτρα ροκφόρ, κομματάκια μήλου και θυμάρι.
Για το φρυγανισμένο ψωμί με ροκφόρ, αλείφουμε με μαργαρίνη ή ραντίζουμε με λίγο λάδι τις φέτες και είτε τις ψήνουμε στο γκριλ, είτε τις βάζουμε στην τοστιέρα χωρίς να τις πατήσουμε.
Μόλις ψηθούν από τη μία μεριά, τις γυρίζουμε και τρίβουμε από πάνω το ροκφόρ.
Τις ξαναβάζουμε για ψήσιμο μόνο μέχρι λυώσει το τυρί.
Συνοδεύουμε τη σούπα με το τραγανό ψωμί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου