Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014

Του λεμονιού απέναντι …

… πείτε του πως πεθαίνω
για το γλυκό του τ’ άρωμα,
και την ξινή τη γεύση …
Του λεμονιού απέναντι
πείτε του πως το θέλω
να μου ’ρθει στην κουζίνα μου,
στην τάρτα μου να πέσει …


Τάρτα λεμόνι


ΑΝΩΘΕΝ


υλικά:
3 μέτρια αυγά
200 ml χυμός λεμονιού
ξύσμα από 2 λεμόνια
240 γρ. ζάχαρη
170 γρ. μαργαρίνη σε κυβάκια
1 κουτ. γλ. κορν φλάουρ

1 δόση ζύμης για τάρτα (σπιτική ή έτοιμη)






Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και στρώνουμε τη ζύμη, ανασηκώνοντάς την στα πλάγια για να δημιουργήσουμε τοιχώματα. Την τρυπάμε πολλές φορές με πηρούνι.



ΒΑΣΗ

ΤΡΥΠΗΜΑ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄. Ξεφουρνίζουμε τη βάση και, μόλις κρυώσει ελαφρά, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.



ΨΗΣΙΜΟ

ΨΗΜΜΕΝΗ ΒΑΣΗ

ΕΤΟΙΜΗ ΒΑΣΗ



Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού.  Χτυπάμε ελαφρά με τον  αυγοδάρτη και προσθέτουμε  τη ζάχαρη.



ΚΡΕΜΑ ΑΡΧΗ

ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ



Ρίχνουμε τη μαργαρίνη, το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ.



ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ
 

ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

ΚΑΙ ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΡ



Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε την κρέμα να βράσει, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να πήξει η κρέμα (περίπου 10΄-12΄). Αποσύρουμε από τη φωτιά και καλύπτουμε την κρέμα με διαφανή μεμβράνη, για να μην πιάσει κρούστα.



ΒΡΑΣΙΜΟ

ΔΕΜΕΝΗ ΚΡΕΜΑ

ΚΑΛΥΨΗ 



Όταν κρυώσει η κρέμα, την ανακατεύουμε μια φορά ακόμη πολύ καλά και γεμίζουμε τη βάση της τάρτας. Αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο για να πήξει καλά η κρέμα.



ΓΕΜΙΣΜΑ

ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΠΛΑΪ

ΣΚΕΤΗ



Διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη, γλυκό λεμόνι ή ροδέλες φρέσκου λεμονιού.



ΠΛΑΪ
 



Reprise:

Κι απ’ των χεριών τα ποιήματα
θα μείνουν μόνο τρίμματα
μία πιατέλα αδειανή
κι εγώ χοντρή,
κι εγώ χοντρή στη μέση …



ΔΕΙΓΜΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου