Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

Ανοίξτε τα πουγκάκια σας …

… τα κατακλειδωμένα και δώστε μας απ’ το χρυσό πού ’χουνε τα πουγκιά σας.
Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Πού να τα βρω, καμάρια μου, και τα πουγκιά και τα φλουριά; Ή, μήπως, σας μοιάζω με τον πεζεβέγκη που τά ’χει στην πούγκα; Ωωω …
Δεν θα το πάρω τοις μετρητοίς – ούτε κι εσείς να το πάρετε- αλλά θα μείνω στο συμβολικό του κάλαντου, στον τρόπο του λέγειν μιας άλλης εποχής, με πλούσιους άρχοντες, κυρές καμαροτράχηλες και γαϊτανοφρυδούσες και ζαχαροζυμωμένα αρχοντόπουλα.
Μέρα που είναι, όμως, κάπως πρέπει να δείξω κι εγώ την αρχοντιά μου. Όχι, δεν θα κάνω κότσο τα μαλλιά μου. Με προσούτο θα φτιάξω …



Πουγκιά από προσούτο με ξερά σύκα


ΠΟΥΓΚΑΚΙ


υλικά:
10 ξερά σύκα
10 λεπτές φέτες προσούτο*
200 ml γλυκό κόκκινο κρασί
μερικά φυλλαράκια φασκόμηλο
4-5 κόκκοι πιπέρι







Βάζουμε τα σύκα να βράσουν, σκεπασμένα και σε σιγανή φωτιά, μαζί με το φασκόμηλο και το πιπέρι. Όταν φουσκώσουν και εξατμιστεί όλο το κρασί, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε αν κρυώσουν.



ΣΥΚΑ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

ΣΥΚΑ ΕΤΟΙΜΑ 



Ανοίγουμε μια φέτα προσούτο και βάζουμε στο κέντρο της ένα σύκο. Κλείνουμε το προσούτο γύρω από το σύκο φτιάχνοντας ένα πουγκί και στερεώνουμε τις άκρες του με οδοντογλυφίδα. Σερβίρουμε τα πουγκιά σκέτα ή πάνω σε τρυφερά πράσινα φύλλα από ρόκα ή μαρούλι.



ΕΤΟΙΜΟ
 

ΠΟΥΓΚΙ

ΚΟΝΤΙΝΟ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου