Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Τερμίτης …

… και χωρίς το Μαχαιρίτσα. Έτσι ένιωσα, στη σκέψη και μόνο να φάω ένα από τα υπέροχα γλυκά χριστουγεννιάτικα δεντράκια μου. Τόσες μέρες σκεφτόμουνα πώς θα τα φτιάξω, πώς θα τα χρωματίσω, πώς θα τα διακοσμήσω και τώρα να τα φάω;
Εγώ που τα γέννησα να τα φάω; Και Ρέα και Κρόνος μαζί;
Ελενάκι, κόψε τις συναισθηματικές αρλούμπες. Αφού, μόλις άρχισαν να ψήνονται και μοσχομύρισε το σπίτι ζάχαρη και ινδοκάρυδο, άρχισαν και τα σάλια μας να τρέχουν. Κι απ’ όταν στρογγυλοκάθισαν στην πιατέλα τους, κάνουμε κύκλους γύρω τους σαν Ινδιάνοι γύρω απ’ τις άμαξες των πιονέρων.
Διάλεξε λοιπόν ένα δεντράκι, κέρνα και τους υπόλοιπους, ξέχνα το Tannenbaum και Το ελατάκι με το κόκκινο σκουφί, κράτα το ηθικό δίδαγμα απ’ το έλατο του Άντερσεν … και του χρόνου με υγειά …



Χριστουγεννιάτικα δέντρα από ινδοκάρυδο



ΧΙΟΝΙΖΕΙ

υλικά:
140 γρ. ζάχαρη
30 γρ. μαρμελάδα ροδάκινο ή βερύκοκκο
2 αυγά
250 γρ. ινδοκάρυδο

Για τη διακόσμηση:
10 γρ. ζάχαρη
60 γρ. ινδοκάρυδο
μαρμελάδα βερύκοκκο
πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής ή 150 γρ. σπανάκι

Για το γλάσσο:
κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
χυμός λεμονιού





Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαρμελάδα.



ΖΥΜΗ ΑΡΧΗ

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ



Περνάμε ελαφρά το ινδοκάρυδο από το multi και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μείγμα των αυγών. Αρχικά ανακατεύουμε με πηρούνι και στη συνέχεια με τα χέρια μας, ζυμώνοντας απαλά.



ΚΑΡΥΔΑ

ΖΥΜΩΜΑ



Όταν αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά και δέσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε μπαλάκια 60 γρ. Πλάθουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό κύλινδρο και το πιέζουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας, δίνοντάς του σχήμα μικρού δέντρου.



ΜΠΑΛΑΚΙΑ
 

ΠΛΑΣΙΜΟ



Βάζουμε τα δεντράκια σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165 βαθμούς κελσίου, για 18΄. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα δεντράκια να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.



ΔΕΝΤΡΑΚΙΑ
 

ΨΗΜΜΕΝΑ



Ενός λεπτού αφηρημάδα ήταν αρκετή για να γίνουν τα δεντράκια ελαφρώς μελαμψά. Προσοχή στο χρόνο ψησίματος και, αν σας φανούν μαλακά, έχετε υπόψιν ότι σφίγγουν καθώς κρυώνουν.


ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ
 



Για να διακοσμήσουμε τα δεντράκια, χρωματίζουμε το ινδοκάρυδο  με λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε καλά.


Εναλλακτικά, μπορούμε να βάψουμε το ινδοκάρυδο χρησιμοποιώντας σπανάκι. Πλένουμε το σπανάκι, το κόβουμε σε κομμάτια και το πολτοποιούμε στο multi. Το περνάμε από ψιλή σίτα, πιέζοντας με τη ράχη ενός κουταλιού, μέχρι να πάρουμε έναν πράσινο χυμό.




ΣΠΑΝΑΚΙ


ΧΡΩΜΑ
 



Ρίχνουμε το χυμό στο ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά ώσπου να χρωματιστεί ομοιόμορφα. 



ΒΑΨΙΜΟ ΑΡΧΗ

ΒΑΨΙΜΟ 

ΑΝΑΜΙΞΗ



Επειδή το ινδοκάρυδο είναι τώρα υγρό, το βάζουμε σε ταψάκι και το αφήνουμε να στεγνώσει στο φούρνο, στους 80-100 βαθμούς κελσίου.



ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟ ΑΝΩΘΕΝ

ΣΤΕΓΝΩΜΑ



Προσθέτουμε τη ζάχαρη (10 γρ.) στο χρωματισμένο ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τη μαρμελάδα, μαζί με μια κουταλιά νερό ή σιρόπι, στα μικροκύματα, για να ζεσταθεί.
Περνάμε κάθε δεντράκι από τη μαρμελάδα και το κυλάμε στο πράσινο ινδοκάρυδο.



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

ΣΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΔΑ



Βάζουμε τα δεντράκια σε χριστουγεννιάτικη πιατέλα. Μπορούμε τώρα, αν θέλουμε, να καλύψουμε την κορυφή τους με γλάσσο λεμονιού.
Για να το φτιάξουμε αναμιγνύουμε την άχνη με το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με πηρούνι.



ΓΛΑΣΟ

 ΓΛΑΣΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ



Ρίχνουμε από μισό κουταλάκι γλάσσο στην κορυφή κάθε δέντρου.



ΜΕ ΓΛΑΣΟ

ΓΛΑΣΑΡΙΣΜΑ



Χιονίζουμε τα δεντράκια με ζάχαρη άχνη.



ΧΙΟΝΙ

ΦΛΟΥ



Για πιο πολύχρωμο αποτέλεσμα, πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα.



 
ΑΣΤΕΙΑΚΙ

ΕΤΟΙΜΑ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ

ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου