Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

Κάτω, κάτω …


… και πιο κάτω και πολύ πιο παρακάτω, μας έφτασαν τα τελευταία χρόνια. Αλλά, όόόχι, εμείς δεν θα το βάλουμε κάτω.
Και το σπίτι το στολίσαμε, και γλυκά φτιάξαμε, που θα διατηρηθούν μια χαρά για πολλέέές πολλές μέρες μέσα στο σπίτι-ψυγείο, και τούμπες θα κάνουμε και θα πούμε κι ένα τραγούδι. Γιορτινό, των ημερών, κάτι σαν κάλαντα.
Μόνο που, για να μην το πάρουμε και πολύ επάνω μας, θα είναι από την Κάτω … Ιταλία …


Στρίνα
*
Άρτε που εστά(έφθασα) στην ώρια(ωραία) μασσαρία(αγρόκτημα)
Βλοώ(ευλογώ) την πόρτα με το λιbιdάρι(κατώφλι)
Βλοώ τη μάνα μ΄όλο το παιδία
Κι απόι(ύστερα) το τσούρη(πατέρας) που ΄ναι o τζενεράλη(αφέντης)
Ήρταμο να σας φέρμε την Αστρίνα(κάλαντα)
Κορλιάνα που τη μάτε σε τολό,
Ε να μας δώκει πρέστο μα το πρίμα
Ήρταμο να σας φέρμε την Αστρίνα
Απόι(ύστερα) ‘γω βλοώ και το μερτσάλι(τσαπί)
Την κάτσα(σουρωτήρι), την σκουνdέdα(σκάλα), το ροδούλι(χτυπητήρι τυριού)
Και τη σβαρτή, βαρτή μερτσήν αγάλη(χωρίς γάλα)
Ήρταμα να της κάμαν αλλεγκρία(χαρά)




Γλύκισμα σαλάμι με μασκαρπόνε και ξηρούς καρπούς



ΦΕΤΟΥΛΕΣ



υλικά:
230 γρ. μασκαρπόνε
50 γρ. ανθότυρο
150 γρ. κουβερτούρα
15 γρ. κακάο σκόνη
40 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. μπισκότα (Πτι Μπερ, Μιράντα)
100 γρ. μπισκότα digestive
3 κουταλιές σούπας λικέρ
40 γρ. καρύδια ή φουντούκια
60 γρ. ψημμένα αμύγδαλα

Για το πασπάλισμα:
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλιά κορν φλάουρ






Λιώνουμε σε μπαιν μαρί τη σοκολάτα και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Εν τω μεταξύ, δουλεύουμε σε μεγάλο μπωλ με τον αυγοδάρτη το μασκαρπόνε, το ανθότυρο και την άχνη. Προσθέτουμε και το κακάο, κοσκινισμένο.



ΑΡΧΗ

ΚΑΚΑΟ

ΧΤΥΠΗΜΑ



Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τη χλιαρή σοκολάτα. Αρωματίζουμε με το λικέρ και δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.



ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η ΚΡΕΜΑ



Ρίχνουμε τα μπισκότα, που έχουμε σπάσει με το χέρι σε κομμάτια, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα, χοντροτριμμένα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα.



ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

 ΜΕΙΓΜΑ


Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30΄.
Απλώνουμε μια διαφανή μεμβράνη, αδειάζουμε το μίγμα και του δίνουμε επίμηκες σχήμα, για να μοιάζει με σαλάμι. Το τυλίγουμε με τη μεμβράνη και το αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο.



ΣΤΡΩΣΙΜΟ

ΣΤΟ ΣΕΛΟΦΑΝ



Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και πασπαλίζουμε τον πάγκο της κουζίνας. Αφαιρούμε τη μεμβράνη από το γλυκό και το κυλάμε στο μίγμα, να καλυφθεί καλά απ’ όλες τις πλευρές.
Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.



ΑΧΝΙΣΜΑ

ΚΟΨΙΜΟ



Διαλέγουμε μια ωραία χριστουγεννιάτικη πιατέλα, αραδιάζουμε τις φέτες του γλυκού κι αρχίζουμε να στοιχηματίζουμε για το πόσο γρήγορα θα ξαναφανεί η παράσταση της πιατέλας …



 
ΠΙΑΤΕΛΑ

ΑΡΑΔΙΑΣΜΑ

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ






Αντί για τον κλασσικό
χριστουγεννιάτικο κορμό, είπαμε φέτος να φτιάξουμε αυτό το ιταλικό σαλάμι. Αν μη τι άλλο, οι Ιταλοί ξέρουν καλά και από σαλάμια και από χριστουγεννιάτικα γλυκά …
Και να τα παντόρο, και να τα πανετόνε, και να οι τρονκέτο (κορμοί) κι αν πεις και για τα σοκολατάκια τους …


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ


* Τα Κάλαντα αυτά, από το ελληνόφωνο χωριό Σαλέντο, λέγονται και "Στρίνα": Το νόμισμα των καλαντιστών λέγονταν στα βυζαντινά χρόνια «ευαρχισμός» ή «Στρίνα», από το λατινικό strena (στα λατινικά σημαίνει αίσιος οιωνός, αλλά και δώρο της πρωτοχρονιάς, ή «επινομίς» όπως το έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες - κοινώς μπουναμάς).
Πολυπληθής μπάντα μεταφέρει το μήνυμα της Γέννησης από γειτονιά σε γειτονιά, ευλογώντας τη γη ώστε να είναι γόνιμη, αλλά και την πόρτα του σπιτιού, τη μάνα, τα παιδιά και, φυσικά, τον αφέντη, τον τζενεράλη.
https://www.youtube.com/watch?v=apJln6-a52M








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου