Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Καστανίτσα …

… Για την ακρίβεια, Ελενίτσα-Καστανίτσα. Έτσι με φώναζε, τρέχα γύρευε γιατί, κάθε φορά που μ’ έβλεπε, ο κυρ-Λάζαρος, θύμα της Μικρασιατικής καταστροφής και πρόσφυγας απ’ τη Σμύρνη, που έφτασε και ρίζωσε σ’ ένα μικρό χωριό των Γρεβενών. Το ίδιο χωριό που φιλοξένησε κι εμένα, για λίγο στα μικράτα μου, εσωτερικό πρόσφυγα και θύμα των συνεχών μεταθέσεων των εκπαιδευτικών γονέων.
Και να πω ότι ήμουν καστανή, να τον καταλάβω το χαρακτηρισμό. Αλλά Καστανίτσα η τετράξανθη μικρή με το πράσινο μάτι; Πόθεν έσχε; Κι όμως, κόλλησε και τους υπόλοιπους κι όλοι με φωνάζαν έτσι.
Ούτε τον κυρ-Λάζαρο θυμάμαι, ούτε την προσφώνησή του. Από τις αφηγήσεις των μεγάλων έφτασε σ’ εμένα, μια απ’ αυτές τις ιστορίες που έχεις ακούσει τόσες φορές, ώστε στο τέλος να νομίζεις ότι τις θυμάσαι από μόνος σου.
Σήμερα που καθάριζα κάστανα …



Μπασμάτι με κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρι



ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά:
1 κούπα μπασμάτι
1 μικρό κρεμμύδι
2,5 κούπες ζωμός κότας
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη ή 2 κουταλιές λάδι

150 γρ. κάστανα (βρασμένα ή έτοιμα προβρασμένα)
μαύρη σταφίδα
κουκουνάρι
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη


Αν έχουμε χρόνο, βάζουμε το μπασμάτι να μουλιάσει για 1-2 ώρες σε κρύο νερό.






Πολτοποιούμε το κρεμμύδι στο multi. Ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι σε βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε το κρεμμύδι, μαζί με τα υγρά του. Το σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3΄-4΄ και προσθέτουμε το μπασμάτι, στραγγισμένο αν το έχουμε μουλιάσει.



ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΑΧΝΙΣΜΑ

ΚΑΙ ΡΥΖΙ



Καβουρντίζουμε μαζί κρεμμύδι και ρύζι, μέχρι να γυαλίσουν και ρίχνουμε το ζωμό. Καπακώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10΄-12΄, προσθέτοντας λίγο ζωμό, αν το ρύζι τον απορροφήσει όλον.



ΖΩΜΟΣ

ΕΤΟΙΜΟ ΡΥΖΙ



Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι και σκεπάζουμε το ρύζι με πετσέτα κουζίνας.
Ζεσταίνουμε σε μικρό τηγανάκι το βούτυρο και ρίχνουμε τα κάστανα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια, τις σταφίδες και το κουκουνάρι. Τα καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά για ένα πεντάλεπτο και τα ρίχνουμε στο μπασμάτι, ή ρίχνουμε το μπασμάτι, λίγο λίγο στο τηγάνι.



ΚΑΒΟΥΡΝΤΙΣΜΑ ΑΡΧΗ

ΑΝΑΜΙΞΗ



Ανακατεύουμε απαλά, φροντίζοντας να εμπλουτιστεί όλο το ρύζι ομοιόμορφα με τους ξηρούς καρπούς και σερβίρουμε. Είναι ιδανικό συνοδευτικό για γιορτινά κρέατα, όπως η
χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, ή ένας λαγός κρασάτος.



ΕΤΟΙΜΟ

 ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου