Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014

Σκληρό ζώον …


ΣΚΛΗΡΟ ΖΩΟΝ
 


… κύριε Διευθυντά μου, πέντε ώρες τον έβραζα. Γιατί, ως γνωστόν, ο λαγός είναι ζώον αθλητικόν και μυώδες. Αμολάει κάτι πιλάλες κι άντε μετά να τον πιάσεις. Ο Γιουσέιν Μπολτ του βουνού και του λόγγου, και κάτσε τώρα εσύ να περιμένεις τον λαγό-τη φτέρη-έσειε-κακό-της-κεφαλής-του για να τον μαγειρέψεις.
Ευτυχώς που υπάρχουν και τα κρεοπωλεία και βρίσκουμε, έστω και μόνο στις γιορτές, και τα πιο ιδιαίτερα θηράματα. Να ξεφύγουμε απ’ το τρίπτυχο “κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό”, να δοκιμάσει το στοματάκι μας και κανά λαγό, καμιά πάπια-χήνα μου, άειντε και λίγο αγριογούρουνο. Ως εκεί και μη παρέκει φτάνει η τρύπια μας η τσέπη.
Λαγός λοιπόν θα κοσμεί το εορταστικό μας τραπέζι φέτος κι εγώ, το άλλο ζώον, κάθομαι και περιμένω γούρι απ’ το λαγοπόδαρο.
Εδώ ο έρμος ο λαγός είχε τέσσερα κι έγινε κρασάτος …



Λαγός κρασάτος στο φούρνο



ΕΤΟΙΜΟΣ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
μισός λαγός ή μόνο τα πόδια
μπόλικο κόκκινο κρασί (γλυκό κι αρωματικό)
ποικιλία μυρωδικών: δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο, θρούμπι
2-3 δαφνόφυλλα
λίγοι κόκκοι μπαχάρι
3-4 λωρίδες μπέικον

προαιρετικά: 7-8 κρεμμυδάκια στιφάδου





Αλατοπιπερώνουμε καλά το λαγό και τον βάζουμε σε πυρέξ ή γυάλινη γάστρα με καπάκι. Τον λούζουμε με το κρασί, που θα πρέπει να τον καλύπτει μέχρι τη μέση, και σκορπίζουμε από πάνω όλα τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Καπακώνουμε το σκεύος, το κουνάμε καλά 2-3 φορές να αναμιχθούν όλα τα υλικά και αφήνουμε στο ψυγείο για, τουλάχιστον, μια ολόκληρη νύχτα.



ΤΟ ΚΡΕΑΣ

ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140-150 βαθμούς κελσίου, προσθέτουμε στο λαγό τα κρεμμυδάκια και το μπέικον, και βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο. Σιγοψήνουμε το λαγό για 3-4 ώρες, γυρνώντας κατά τη διάρκεια του ψησίματος 4-5 φορές τα κομμάτια, ώστε να βουτάνε εναλλάξ στο κρασί όλες οι πλευρές του κρέατος.



ΨΗΣΙΜΟ

ΣΤΑ ΜΙΣΑ 



Στην αρχή το κρέας είναι τόσο σκληρό που μετά βίας τρυπιέται, όμως όσο προχωράει το ψήσιμο θα διαπιστώνουμε, κάθε φορά που γυρνάμε τα κομμάτια, ότι σταδιακά μαλακώνουν. Τόσο, που προς το τέλος του μαγειρέματος το κρέας γλυστράει από το κόκκαλο μόνο του. Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε το φαγητό ξεσκέπαστο, όσο -και αν- χρειαστεί για να εξατμιστεί το περίσσιο κρασί. 



ΡΟΔΟΨΗΜΜΕΝΟΣ
 

ΨΑΧΝΑ



Σερβίρουμε το λαγό με την κρασάτη σάλτσα του και τον συνοδεύουμε με πουρέ ή …



ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΡΟΚΑ 

 ΡΥΖΙ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου