Κυριακή, 1 Απριλίου 2018

Τρώμε ψάρι …

… αλλά όχι κολιό. Βάγια βάγια των Βαγιώ μεν, αλλά κολιό δεν τρώω το δηλώνω εξαρχής, πόσο μάλλον που δεν τον τρώω ούτε τον Αύγουστο.
Ούτε την άλλη Κυριακή θα φάω το παχύ τ’ αρνί αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.
Ψάρι λοιπόν και σήμερα, ακόμη δε χωνέψαμε το μπακαλιάρο του Ευαγγελισμού και γι’ αυτό λέω να συνεχίσουμε την ψαροκατάνυξη με μπακαλιάρο, τουτέστιν βακαλάο, φερ’ ειπείν …



Βακαλάος με πάστα από λιαστές ντομάτες και τραγανή κρούστα



SAM_7039



υλικά:
400 γρ. μπακαλιάρος φιλέτο (εδώ κατεψυγμένος)
1 κουτ. γλ. μαραθόσπορος
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
5-6 λιαστές ντομάτες (σε λάδι)
μισή καυτερή πιπεριά ή ελάχιστη πάστα τσίλι
ξύσμα και χυμός από μισό λεμόνι
βασιλικός ή μαϊντανός
1 κουτ. γλ μπαλσάμικο ξύδι

προαιρετικά: ένα κυβάκι παρμεζάνα (30 γρ.)

2-3 φέτες ψωμί
1 σκελίδα σκόρδο
3-4 αντζούγιες

1 κλαράκι δεντρολίβανο






Ξεπαγώνουμε καλά το μπακαλιάρο, τον αφήνουμε να στραγγίξει εντελώς και τον στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος στο οποίο θα μαγειρέψουμε το ψάρι και ρίχνουμε στον πυθμένα του αλάτι, πιπέρι και το μαραθόσπορο. Ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα το ψάρι. Πιέζουμε να καλυφθεί καλά από τα μπαχαρικά, το γυρνάμε και κάνουμε το ίδιο και για την άλλη πλευρά.



IMG_20180331_131127IMG_20180331_131225IMG_20180331_131229IMG_20180331_131249

   

Βάζουμε στο multi την καυτερή πιπεριά ή την πάστα τσίλι, τις λιαστές ντομάτες μαζί με λίγο από το λάδι τους, το σκόρδο, το μαϊντανό/βασιλικό, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και το μπαλσάμικο. Εκτός περιόδου νηστείας μπορούμε να βάλουμε στο μείγμα και παρμεζάνα. Πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μία λεία πάστα την οποία απλώνουμε πάνω στα φιλέτα του μπακαλιάρου.

   

IMG_20180331_130632IMG_20180331_131323IMG_20180331_131611



Βάζουμε στο multi το ψωμί, το οποίο μπορούμε να αντικαταστήσουμε με λαδοπαξίμαδο, τις αντζούγιες και το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε. Αλέθουμε μέχρι να έχουμε χοντρά ψίχουλα, ρίχνουμε λίγο λάδι και αλέθουμε ξανά.

Σκορπίζουμε τα ψίχουλα πάνω στην πάστα της ντομάτας. Ραντίζουμε με λάδι το δεντρολίβανο, το τρίβουμε ανάμεσα στις παλάμες μας να μοσχομυρίσει και το ακουμπάμε πάνω στα ψίχουλα. Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.



IMG_20180331_132036IMG_20180331_132121IMG_20180331_132128



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20΄ περίπου, ή μέχρι να γίνει χρυσαφιά και τραγανή η κρούστα των ψαριών.



IMG_20180331_132131SAM_7023SAM_7024



Σερβίρουμε αμέσως, προαιρετικά με σως ταρτάρ.


 
SAM_7027

SAM_7029

SAM_7028

SAM_7030

SAM_7032

SAM_7031

SAM_7034SAM_7037
SAM_7035SAM_7036SAM_7040






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου