… Αυγά, βούτυρο, γάλα τα χορτάσαμε τόσες μέρες. Για να μη πω ότι τα μπουχτίσαμε και γίνω αχάριστη τέτοιους καιρούς.
Νόστιμα υλικά είναι, ευέλικτα αλλά όχι και απολύτως απαραίτητα, ούτε για τη μαγειρική ούτε για τη ζαχαροπλαστική.
Και ιδού σήμερον κέικ λιτόν, υγιεινόν άμα και πεντανόστιμον, άνευ ωών, βουτύρατων και άλλων αμαρτωλών …
Κέικ με καρότο, ινδοκάρυδο και καστανή ζάχαρη
υλικά:
2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
2 κούπες καρότα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα ινδοκάρυδο
3/4 κούπας χυμός πορτοκαλιού
1/4 κούπας αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
ξανθές και μαύρες σταφίδες
2 βανίλιες
1 κουταλιά ξύδι
κανέλα, μια πρέζα αλάτι
Βάζουμε σε μπωλ το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να λυώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε σόδα και μπέικιν πάουντερ, το ξύδι και το αλάτι, αρωματίζουμε με κανέλλα και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το καρότο, το ινδοκάρυδο, τις σταφίδες και λίγο-λίγο το αλεύρι.
Καθώς το μείγμα γίνεται πιο βαρύ, το ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ., αδειάζουμε τη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄ περίπου.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.
Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ζάχαρη άχνη όλη την επιφάνεια του κέικ ή μόνο γύρω-γύρω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου