Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Μαγειρίτσα …

… Μ. Σάββατο κι η μέρα είναι αφιερωμένη κυρίως στη μαγειρίτσα. Σιγά-σιγά, βήμα-βήμα, με υπομονή και θάρρος μια χαρά θα την πετύχουμε και φέτος …

 

Μαγειρίτσα

 

ΠΙΑΤΟ

 

υλικά:
1 συκωταριά (από αρνί ή κατσίκι)
έντερα (προαιρετικά)
1-2 μάτσα φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μαρούλι
1 ματσάκι άνηθος
8 κουταλιές σούπας ρύζι καρολίνα
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη

Για το αυγολέμονο:
2 αυγά (χωριστά οι κρόκοι απ’ τ’ ασπράδια)
χυμός από 2 λεμόνια

 

 

 

 

Η συκωταριά, όπως την αγοράζουμε, αποτελείται από 2 πνευμόνια, την καρδιά, το συκώτι, τη σπλήνα, τα νεφρά και την τραχεία.


ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ
ΑΝΑΤΟΜΙΑ



Πλένουμε καλά τη συκωταριά κάτω από τρεχούμενο νερό. 

Ανοίγουμε την καρδιά κατά μήκος και μετά την ξεπλένουμε πολύ καλά, για να φύγει το αίμα.

 Τα αφήνουμε όλα να στραγγίξουν σε σουρωτήρι.

Τα έντερα τα αγοράζουμε ξεχωριστά.

 

ΕΝΤΟΣΘΙΑ

 

Μπορούμε να τα πλύνουμε είτε αφού πρώτα τα σκίσουμε με ψαλίδι,

 

ΕΝΤΕΡΑ ΣΚΙΣΙΜΟ

 

είτε αφού τα γυρίσουμε τα μέσα έξω χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό ή ξύλινο καλαμάκι.



ΕΝΤΕΡΑ ΓΥΡΙΣΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟΕΝΤΕΡΑ ΓΥΡΙΣΜΑ

 

Δεδομένου ότι δεν χρειαζόμαστε ολόκληρα τα έντερα  όπως στο κοκορέτσι αλλά θα τα κόψουμε, είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο να τα σκίσουμε κατά μήκος με ψαλίδι και μετά να τα πλύνουμε καλά, πάντα φορώντας γάντια.

 

121_6723

 

Βάζουμε τα έντερα σε μπωλ με αλάτι και λεμόνι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να αφρίσουν και να πάψουν να γλυστράνε.

Τα ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.

Τα δένουμε σχηματίζοντας πλεξούδες για να βράσουν χωρίς να διαλυθούν.

 

ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΦΡΙΣΜΑΕΝΤΕΡΑ ΠΛΕΞΟΥΔΕΣΕΝΤΕΡΑ ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ 2

 

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό να βράσει και ρίχνουμε τη συκωταριά και τα έντερα ολόκληρα, χωρίς να τα κόψουμε.

Μόλις αρχίσουν ν’ αφρίζουν, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά με ζεστό νερό.

 Πλένουμε την κατσαρόλα, βάζουμε καθαρό νερό και βράζουμε τη συκωταριά και τα έντερα μέχρι να μαλακώσουν, ξαφρίζοντάς τα κάθε φορά που μαζεύεται στην επιφάνεια αφρός.

Όταν τρυπιούνται με πηρούνι είναι έτοιμα.

 

ΕΝΤΟΣΘΙΑ ΖΕΜΑΤΙΣΜΑ

 

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα γιατί χρειαζόμαστε το ζουμί στο οποίο έβρασαν για τη μαγειρίτσα.

Τα κόβουμε με ψαλίδι κουζίνας σε μικρά κομμάτια.

 Κόβουμε και τα έντερα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

 

ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ ΚΟΨΙΜΟΚΟΜΜΕΝΑ ΕΝΤΟΣΘΙΑ

 

Σε μεγάλη κατσαρόλα λυώνουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη (ή ζεσταίνουμε απλώς λίγο λάδι) και μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια. 

Ρίχνουμε και τα μαρούλια, προσθέτουμε τη συκωταριά και τα έντερα και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.

 

ΧΟΡΤΑΣΩΤΑΡΙΣΜΑ

 

Προσθέτουμε τον άνηθο και το ζουμί που κρατήσαμε, το οποίο μπορούμε να σουρώσουμε πρώτα. 

Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 20΄.

Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε να βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να χυλώσει.

 

121_6781ΜΕ ΡΥΖΙΡΥΖΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟ

 


Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. 

Παλιότερα οι νοικοκυρές άφηναν τη μαγειρίτσα χωρίς να την αυγοκόψουν και την αυγόκοβαν γυρνώντας από την εκκλησία και μέχρι να πάρουν θέση στο τραπέζι οι υπόλοιποι, διότι ως γνωστόν οι νοικοκυρές είναι μυθικά όντα με  υπεράνθρωπες ιδιότητες.

Για να αυγοκόψουμε τη μαγειρίτσα, χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια κι όταν αφρατέψουν προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους.

Ρίχνουμε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε, από ψηλά και με σταθερή ροή σαν κλωστή, ζωμό από τη μαγειρίτσα. 

Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία στο αυγολέμονο, ρίχνουμε όλο και περισσότερο ζωμό.

Στο τέλος ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα, για να πάει παντού το αυγολέμονο.

 

ΑΥΓΟΚΟΜΜΕΝΗΑΥΓΟΚΟΜΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟΕΤΟΙΜΗ

 


Σερβίρουμε αμέσως, τσουγκρίζουμε, ευχόμαστε  και απολαμβάνουμε.

 


ΜΕΓΑΛΕΙΑΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου