Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Αλμυρά μάφιν με αλεύρι ολικής και ελιές …

… Θα πεθάνω από έρωτα, τραγουδάει η Χαρούλα.
Θα πεθάνω από βήχα, αντιτείνει στωικά η Ελένα.
Αυτά τα δυο δεν κρύβονται, ό,τι κληρώσει στον καθένα. Εμένα μου έλαχε το δεύτερο. Ο βήχας. Ασταμάτητος, παροξυσμικός, βαθύς, επιφανειακός, επαναφορτιζόμενος, ιογενής, αλλεργικός, κυρίαρχος. Εδώ και δεκαπέντε μέρες βήχω ασταμάτητα. Με το βήχα κοιμάμαι, με το βήχα ξυπνάω - και με τα ρούχα παρεμπιπτόντως.
Πήγα σε νοσοκομείο και ιδιώτες, πήρα φάρμακα και αντιϊσταμινικά - κορτιζόνη ευχαριστώ, έχω φάει - ψεκάζομαι με σπρέυ, φυσάω, ρουφάω, αποτέλεσμα μηδέν.
Από τις πολλές εισπνοές με θυμάρι με γλυκοκοιτάνε οι πατάτες, άνετα πουλιέμαι για ελευθέρας βοσκής με αρωματικό κρέας, απ’ το πολύ μελισσόχορτο ετοιμάζω την κηρήθρα μου να με κάνω βασίλισσα. Απ’ τις καραμέλες για το λαιμό θα γίνω μια φαφούτα με σάκχαρο, απ’ τα σιρόπια χορηγός της Novartis και μεγαλοσυλλέκτης μπουκαλιών. Έχω για παραγωγικό βήχα, για ξηρό, για δροσερό, για τεμπέλη.
Βοήθεια, χριστιανοί, κοντεύω να φλιπάρω. Εσείς οι αποκάτω βοηθάτε τον αποπάνω. Γειτόνοι, βοηθάτε το θυρωρό σας. Τι θα φάω, τι θα πιώ, τι θα στείλω στο χωριό.
Έχει μείνει λίγο μπριάμ από προχτές, θα τους φτιάξω και κάτι γρήγορο να προσφαΐσουν σήμερα κι αύριο βήχουμε. Εννοώ βλέπουμε …

 

Αλμυρά μάφιν με αλεύρι ολικής και ελιές

 

SAM_7089

 

υλικά:
300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
μια πρέζα ζάχαρη
ρίγανη
120 ml ελαιόλαδο (ή ανάμεικτο με ηλιέλαιο)
200-250 ml ξυνόγαλο (αριάνι)
180 γρ. ροδέλες ελιάς

 

 


Βάζουμε σε μπωλ το αλεύρι με το μπέικιν, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη ρίγανη. 

Ρίχνουμε τις ελιές καλά στραγγισμένες και ανακατεύουμε.

 

IMG_20180401_085049IMG_20180401_085342IMG_20180401_085408

 

Ρίχνουμε στο λάδι τα 200 ml ξυνόγαλο, ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο μείγμα των στερεών υλικών.

 

IMG_20180401_085456IMG_20180401_085506IMG_20180401_085527IMG_20180401_085832IMG_20180401_085834IMG_20180401_085958IMG_20180401_090001IMG_20180401_090036

 

Ανακατεύουμε και, αν χρειάζεται, αραιώνουμε τη ζύμη με λίγο ξυνόγαλο ακόμη για να μην είναι πολύ πηχτή.

Μοιράζουμε σε φορμάκια για μάφιν που έχουμε ντύσει με τα ειδικά χαρτάκια ή απευθείας σε φόρμες σιλικόνης.

 

IMG_20180401_090349IMG_20180401_090354IMG_20180401_091520IMG_20180401_091539

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄.

 

IMG_20180401_091603SAM_7067IMG_20180401_095407

 

Όταν κρυώσουν κάπως τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

 

IMG_20180401_101117IMG_20180401_101136IMG_20180401_101125

 

Σερβίρονται ως ορεκτικό, τρώγονται για κολατσιό μαζί με ένα ποτήρι δροσερό ξυνόγαλο και συνοδεύουν το τσίπουρο.

Ιδανικά όμως μια παραδοσιακή φασολάδα, ένα πιάτο φακές ή μια χορταστική μερίδα γίγαντες.

 

SAM_7084SAM_7085SAM_7088SAM_7086








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου