Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Τάρτα Tatin με ντομάτες, κάππαρη και ελιές …

… Μίμησις πράξεως σπουδαία και τελεία. 
Αυτό δεν είναι και η μαγειρική όταν ακολουθούμε μια συνταγή και δεν αυτοσχεδιάζουμε; Συχνά μπορεί το αποτέλεσμα της μίμησης να είναι μια τραγωδία – ξέρω μια κορυφαία του χορού, αλλά τις περισσότερες φορές όλοι τα καταφέρνουν μια χαρά.
Και υπάρχουν και κάποιες ευτυχισμένες περιπτώσεις που το αντίγραφο είναι εφάμιλλο του πρωτοτύπου και ο κάλφας ισάξιος του μάστορα. Ναι, για μένα σου μιλάω.
Ξέρεις την άποψή μου ότι η μετριοφροσύνη είναι για τους μέτριους, όπως εξάλλου δηλοί και το όνομά της. Δεν ξιπάζομαι, μη φοβάσαι, κι ούτε γενικεύω.
Κι εγώ έχω κάνει και συνεχίζω να κάνω άφθονες πατάτες - ότι ουκ έστιν μάγειρος ος μαγειρεύσει και ουχ αμαρτήσει.
Αλλά οφείλεις να παραδεχτείς κι ενώπιόν μου να υποκλιθείς, ότι η tarte tatin με ντομάτες που έφτιαξα είναι ίδια κι απαράλλαχτη μ’ εκείνη που κοσμεί το εξώφυλλο του τεύχους Ιουνίου του Cucina Italiana. 

Κουκί κι έσκασε …



Τάρτα Tatin με ντομάτες, κάππαρη και ελιές




ΕΤΟΙΜΗ
 



υλικά:
9-10 στρογγυλές ντομάτες
1 φύλλο σφολιάτας
ελιές Καλαμών
1 κουταλιά σούπας κάππαρη
φρέσκια ρίγανη
αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό (… yeah, yeah, ψάξε καλύτερα)





Διαλέγουμε ντομάτες στρογγυλές και σχετικά μικρές. 

Τις βουτάμε σε καυτό νερό για λίγο και τις αποφλοιώνουμε προσεκτικά. 

Τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε όσο περισσότερους σπόρους μπορούμε. 

Λαδώνουμε μια φόρμα για τάρτες με διάμετρο 28 εκ., ρίχνουμε λίγο αλάτι στον πυθμένα της και αραδιάζουμε τις ντομάτες, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. 

Τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο.



ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ
     ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ  



Βάζουμε την κάππαρη να ξαρμυρίσει σ’ ένα μπωλ με νερό. 

Καλύπτουμε τις ντομάτες με τη σφολιάτα και γυρίζουμε τις άκρες της προς τα μέσα. 


Ραντίζουμε με λίγο λάδι, τρυπάμε σε πολλές μεριές με πηρούνι και πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 15΄-20΄.

Ξεφουρνίζουμε.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ
      ΜΙΣΟΨΗΜΕΝΗ 2



Με τη βοήθεια ενός στρογγυλού δίσκου ή ενός μεγάλου καπακιού αναποδογυρίζουμε την τάρτα. 

Λαδώνουμε ελαφρά την ταρτιέρα και γλυστράμε προσεκτικά την τάρτα, με τις ντομάτες από πάνω αυτή τη φορά. 

Ψήνουμε για άλλα 15΄ περίπου, ή μέχρι να ροδίσει η βάση.



ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΜΑ
      ΨΗΣΙΜΟ



Στραγγίζουμε την κάππαρη, την ξεπλένουμε καλά και τη στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. 

Την τηγανίζουμε για 1΄-2΄  σε ζεστό λάδι για να γίνει τραγανή. 

Σερβίρουμε την τάρτα γαρνίροντάς τη με την κάππαρη, τις ελιές σε ροδέλα και φρέσκια ρίγανη.



ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΠΑΡΗ
   
   ΕΤΟΙΜΗ ΚΟΝΤΙΝΟ 





Ιωαν. Σταματάκου - “Λεξικόν της αρχαίας ελληνικής γλώσσης”:
ΑΜΑΡΤΑΝΩ ΑΜΑΡΤΑΝΩ 2 



Καταθέτω στο σεβαστό δικαστήριο το τεκμήριο που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μου και παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, 
να επισυναφθεί στα πρακτικά της συνεδριάσεως 


CUCINA







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου