Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Κέικ πολέντας με ανθότυρο …

… Σαν τον Αισχύλο νιώθω κι όχι επειδή οι συνταγές μου κατέληξαν σε τραγωδία. Ωραιότατη ήταν η πολέντα και η σκέτη και με τα μανιτάρια και η ντομάτα-μοτσαρέλα-αντσούγιες.
Για να ολοκληρώσουμε το πακέτο και για να το γλυκάνουμε είπα να φτιάξω κι ένα γλυκό – εν είδει σατιρικού δράματος μετά την τριλογία. Την πολέντα την είχα ξαναδοκιμάσει σε γλυκό σ’ ένα χειμωνιάτικο
κέικ με μήλα και ξερά φρούτα, τώρα όμως προτίμησα μια πανάλαφρη εκδοχή με ανθότυρο, χωρίς καθόλου αυγά και κάποια λιπαρή ουσία. Κι όμως γίνεται. Και ναι, τρώγεται, άπιστε Θωμά …



Κέικ πολέντας με ανθότυρο





υλικά:
225 γρ. ανθότυρο
1,5 φλυτζάνι κρύο νερό
200 γρ. ζάχαρη
225 γρ. πολέντα
1/3 φλυτζανιού ξανθές σταφίδες
2 κουταλιές σούπας κονιάκ
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα λεμόνι
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
ζάχαρη άχνη





Στην κούπα που χρησιμοποιούμε για να τις μετρήσουμε βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν σε ζεστό νερό μαζί με ένα φακελάκι τσάι. 

Χτυπάμε το ανθότυρο με το κρύο νερό μέχρι να γίνει μια πηχτή, λεία κρέμα. 

Ρίχνουμε τη ζάχαρη, την πολέντα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα, τις βανίλιες και το κονιάκ και τα χτυπάμε όλα μαζί να ομογενοποιηθούν.



ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
     ΜΙΓΜΑ



Στραγγίζουμε τις σταφίδες, τις στύβουμε απαλά και τις προσθέτουμε στο μείγμα. 

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. ή μια φόρμα του κέικ και αδειάζουμε το μείγμα. 

Σκορπίζουμε στην επιφάνεια το κουκουνάρι και ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια.



ΣΤΟ ΤΑΨΑΚΙ
     ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς κελσίου, από 50΄ έως 1 ώρα και 10΄ ή μέχρι να πήξει το κέικ και να ροδίσει η επιφάνεια. 

Ξεφορμάρουμε το κέικ και το πασπαλίζουμε με την άχνη.



ΠΛΑΪ
     ΜΕ ΑΧΝΗ 

 ΚΟΜΜΑΤΙ 2








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου