Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Πολέντα …

… Ιταλιστί η ταλαιπωρία ονομάζεται polenta. Εδώ και καιρό θέλω να δοκιμάσω κάποιες συνταγές με πολέντα που έχω σταμπάρει, αλλά πάντα με φρέναρε η εισαγωγική παράγραφος, ίδια κι απαράλλαχτα αμείλικτη σε όλες: Ζεσταίνουμε το νερό, ρίχνουμε αλάτι και την πολέντα και βράζουμε για 1 ώρα, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει.
Η ορθοστατική μου υπόταση προέβαλε βέτο, τα δε λυγάνε τα ξεράδια επίσης και το μεγαλόπνοο σχέδιό μου όλο και παρέμενε στα ιταλικά κιτάπια και τις ελληνικές καλένδες.
Μέχρι που μια μέρα ξύπνησα τολμηρή, γενναία και ηρωική. Μ’ ένα κοίτα οι άλλοι έχουν κινήσει, αποφάσισα ότι ναι,  είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να δοκιμάσω επιτέλους να φτιάξω πολέντα.
Άσε που το είδα και σαν ένα πρωτότυπο τεστ κοπώσεως …


Πολέντα 

Και κατ’ αρχήν να συστηθούμε. Με το μπαρδόν, κιόλας αλλά …
Συγγνώμη, κυρία μου, ποια είστε;



Polenta kalampoki
  polenta



Είμαι καλαμπόκι αλεσμένο κι έχω έρθει από τη Λομβαρδί-
θα με βρείτε πια και στην Ελλάδα κει που έχουν γάλα από πουλί!

Κατσαρόλα θέλω στιβαρή, έλα-έλα
και κουτάλα ξύλινη γερή
και δυο μπράτσα να μ’ ανακατεύουν
απ’ το βράδυ μέχρι το πρωί, πρωί, πρωί
απ’ το βράδυ μέχρι το πρωί.



Η συνηθέστερη χρήση της πολέντας και η πιο απλή είναι ως συνοδευτικού.
Όπως ο πουρές, συνοδεύει κρέατα, κυρίως ψητά αλλά και μαγειρευτά, ή ψάρια. Δημοφιλής είναι και η τηγανητή εκδοχή της: αφού κρυώσει και σφίξει καλά, κόβεται σε κομμάτια και τηγανίζεται σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσει.
 Επίσης τρώγεται και σκέτη, σαν ψωμί, ραντισμένη με λίγο αρωματικό ελαιόλαδο.

Συχνά όμως χρησιμοποιείται και ως βάση για άλλες παρασκευές, όπως τάρτες, πίτες ή και πίτσες, στις οποίες η πολέντα καλύπτεται με τυριά, λαχανικά και αλλαντικά.  

Τέλος, η πιο διάσημη εκδοχή της είναι η λεγόμενη "πολέντα taragna" που παρασκευάζεται με πολέντα ανάμεικτη με αλεύρι φαγόπυρου. Στο τέλος του μαγειρέματος προστίθεται βούτυρο και μια ποικιλία τυριών που την κάνουν παχιά, κρεμώδη και πεντανόστιμη.


Πολέντα 

(Βασική συνταγή) 

Η αναλογία που χρησιμοποιούμε είναι ένα μέρος πολέντα και 3 μέρη νερό*. 


Βάζουμε το νερό να ζεσταθεί, προσθέτουμε αλάτι και πριν πάρει βράση το νερό ρίχνουμε ραντιστά την πολέντα, λίγη-λίγη και ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή αυγοδάρτη. 

Προσέχουμε να διαλυθεί καλά η πολέντα χωρίς να σβωλιάσει για να γίνει στη συνέχεια λεία και κρεμώδης. 

Για τον ίδιο λόγο, αλλά και για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας, η πολέντα χρειάζεται τακτικό ανακάτεμα καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε την πολέντα για 50΄ περίπου, ανακατεύοντάς τη από τον πάτο της κατσαρόλας και προς τα πάνω.



ΒΡΑΣΙΜΟ
     ΒΡΑΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ  



Ό
ταν αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, η πολέντα είναι έτοιμη. 

Την αποσύρουμε από τη φωτιά και, αν η συνταγή μας δεν προστάζει κάτι διαφορετικό, προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη και μια χούφτα τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα. 

Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.



ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙ
   
  ΒΡΑΣΜΕΝΗ



Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την πολέντα ως βάση, μόλις την αποσύρουμε από τη φωτιά, την απλώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια ή στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.



 
ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΣΤΟ ΤΑΨΙ     ΣΤΡΩΜΕΝΗ



* Η αναλογία μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το πόσο σφιχτή θέλουμε την πολέντα και ανάλογα με τη χρήση για την οποία την προορίζουμε. 

Όπως ο πουρές πατάτας που όσο του προσθέτουμε γάλα γίνεται και πιο βελούδινος, έτσι και η πολέντα με την προσθήκη περισσότερου υγρού γίνεται πιο λεία και απαλή.

Επίσης, αντί για νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό ή μείγμα από νερό και ζωμό, ή νερό και γάλα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου