Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Τσιπούρες με σέλινα αυγολέμονο …

… Ωρέ δεν είναι κρίμα κι άδικο, δεν είναι κι αμαρτία βασιλαρχόντισσα, κάθε φορά που σκεφτόμαστε την Πρέβεζα να έρχεται μαζί κι η ματιά του Καρυωτάκη; Στη μια άκρη της συνειρμικής κλωστής η όμορφη παραθαλάσσια πόλη και στην άλλη άρρηκτα δεμένες οι κάργιες που χτυπιούνται στους μαύρους τοίχους και στα κεραμίδια; 
Ή μήπως μόνο το δικό μου το μυαλό δουλεύει έτσι; Θα μου στείλει κι άλλες κλωστές, τη γιορτή σαρδέλας, τις γαρίδες Αμβρακικού, την Κυανή Ακτή, την περαντζάδα στο λιμάνι, τη βόλτα στο σεϊτάν-παζάρ, πρώτη πρώτη όμως πάντα 
θά ’ρχεται η βάσις, φρουρά, εξηκονταρχία Πρεβέζης.
Ί
σως και να μη χάθηκε κάθε ελπίδα – τουλάχιστον για σένα που εκτός από σοφολογιότατος και λάτρης της ποίησης, είσαι και καλοφαγάς και λάτρης του σέλινου. Μια παλιά πρεβεζιάνικη συνταγή ξετρύπωσα χτες, μάλλον ξεχασμένη, γιατί δεν την είδα πουθενά ούτε την είχα ξανακούσει. 
Μόλις τη δοκιμάσεις, οι καλοθρεμμένες τσιπούρες θα διώξουν άπαξ δια παντός τις καρυωτάκειες κάργιες …



Τσιπούρες με σέλινα αυγολέμονο



 
ΑΥΓΟΚΟΜΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ  



υλικά:
2 τσιπούρες
1 μάτσο τρυφερό σέλινο (φύλλα και λεπτά κοτσάνια)
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
αν θέλουμε: λίγο άσπρο κρασί


Για το αυγολέμονο: 
2 αυγά (χώρια οι κρόκοι από τ’ ασπράδια)
χυμός από 2 λεμόνια





Πλένουμε το σέλινο, το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και το βράζουμε για 10΄. 

Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και κρατάμε το ζουμί του.



ΣΕΛΙΝΟ ΚΟΜΜΕΝΟ
      ΒΡΑΣΙΜΟ 2



Καθαρίζουμε τις τσιπούρες, τις χαράζουμε σε 2-3 μεριές, τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε να σταθούν για 15΄.

Σε σωτέζα ή φαρδειά κατσαρόλα τηγανίζουμε ελαφρά τις τσιπούρες και από τις δυο πλευρές και τις βγάζουμε σε πιάτο.



 
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ      ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Στο ίδιο λάδι ροδίζουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και προσθέτουμε το σέλινο. Αν θέλουμε σβήνουμε με το κρασί. 

Ρίχνουμε αρκετό από το ζουμί που κρατήσαμε, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10΄. 

Βάζουμε από πάνω και τις τσιπούρες, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα λαχανικά. 

Προσέχουμε να μείνει αρκετό ζουμί, για να φτιάξουμε το αυγολέμονο.



ΚΡΕΜΜΥΔΙ
       ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟ

ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΑ      ΒΡΑΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 



Χτυπάμε τα ασπράδια και προσθέτουμε τους κρόκους χωρίς να σταματήσουμε καθόλου το χτύπημα. 

Ρίχνουμε το μισό χυμό λεμονιού και λίγο-λίγο ζουμί, μέχρι να ζεσταθεί το αυγολέμονο. 

Περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο λεμόνι και το αυγολέμονο και ανακατεύουμε κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα.



ΑΥΓΟΚΟΜΜΑ
      ΑΥΓΟΚΟΜΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ


ΠΙΑΤΟ





Επειδή στο σπίτι μας σε ό,τι αφορά το σέλινο είμαστε στο εγώ και όχι στο εμείς – ακριβέστερα στο εσύ και όχι στο εμείς – το φαγητό μαγειρεύτηκε για έναν και οι φωτογραφίες απεικονίζουν μία και μοναχική τσιπούρα.

… Μόνο γιατί θα πείναγες μαγείρεψα …
γιατί μόνο γιατί σε σένα θ’ άρεσαν
γι’ αυτό γίναν ωραία τα σέλινά μου
για να τ’ αποζητούσες όπου πήγαινες
και να γυρνούσες πάλι εδώ, σιμά μου

για να χορτάσω μια στιγμή την πείνα σου
μ’ υπάκουσαν ξανά τα δυο μου χέρια …
Μόνο γιατί θα πείναγες μαγείρεψα …








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου