Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ξινόχοντρος με μελιτζάνες …

… Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε. Δε μας φταίει κανένας, εγώ φταίω και η μυστήρια ψυχοσύνθεσή μου. Δυο φορές διέσχισα οδικώς τη μισή Ελλάδα για να φτάσω στα ακριανά λιμάνια που θα με πήγαιναν το ταξίδι του Watteau.
Την πρώτη φορά στο Γύθειο το πλοίο ήταν ήδη εκεί και με περίμενε. Αδίκως.
Τη δεύτερη στη Νεάπολη το πλοίο ήταν ήδη εκεί και με περίμενε. Ματαίως.
Τα πλοία εμάς ποτέ δε θα μας πάρουν, που λέει κι ο Μακεδόνας. Σαν το κοπέλι την έπαθα, που όλη του τη ζωή ονειρευόταν να κατέβει στην πόλη να δει τα μαγαζιά και τις σαντέζες κι όταν τελικά τα κατάφερε, στάθηκε έξω απ’ την πύλη διστάζοντας. Κι ύστερα γύρισε κι έφυγε – αν μπω τι θά ’χω μετά να ονειρεύομαι;
Ας είναι, ας μείνουν μακρινά κι άπιαστα τα Κύθηρα. Θά ’ρχονται μόνο στην κουζίνα μου με κάθε λαδοκούλουρο στη ντοματοσαλάτα, με το θυμαρίσιο μέλι τους, μ’ έναν ξινόχοντρο με μελιτζάνες …




Ξινόχοντρος με μελιτζάνες



ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
  



υλικά:
3 μελιτζάνες (όχι φλάσκες)
3/4 κούπας ξινόχοντρος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 γινωμένες ντομάτες
μαϊντανός
ζωμός ή ζεστό νερό


προαιρετικά: 
κόκκινο κρασί, 2 σκελίδες σκόρδο





Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο νερό να μαλακώσει. 

Προσθέτουμε λάδι και ρίχνουμε τις μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια. 

Τις φέρνουμε 2-3 γύρες και τις αφήνουμε λίγο να μαραθούν. 

Αν θέλουμε σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το σκόρδο σε φετάκια. 

Ρίχνουμε τις ντομάτες κομμένες σε κύβους, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ζωμό ή νερό μέχρι να καλυφθούν όλα.

Σιγοβράζουμε για 10΄, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες.



ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
      ΜΕ ΖΩΜΟ 



Ρίχνουμε και τον ξινόχοντρο και ανακατεύουμε να μαλακώσει και να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια.

 Αλατοπιπερώνουμε ξανά ελαφρά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε ελέγχοντας τακτικά το φαγητό, να έχει ζωμό και να μην κολλήσει. 

Είναι έτοιμο όταν μαλακώσει εντελώς ο ξινόχοντρος και πιει τα περισσότερα υγρά. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε το φαγητό να τραβήξει. 

Αν θέλουμε το αφρατεύουμε με πηρούνι.  

Σερβίρουμε το φαγητό περιχύνοντάς το με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Αν δεν το κάνουμε νηστίσιμο, πασπαλίζουμε με ξηρή μυζήθρα.



 
ΜΕ ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟ ΑΡΧΗ     ΒΡΑΣΙΜΟ




Antoine Watteau-The_Embarkation for Cythera

Jean-Antoine Watteau
- The Embarkation for Cythera





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου