Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Κοτόπουλο φιλέτο με δυο γαρνιτούρες …

Όπως στα καλά εστιατόρια. Ή όπως στα καλά καφέ. 
Έτσι δε μας έλεγαν κάποτε; Με την τάδε σάλτσα θα τρώτε όπως στα καλά ιταλικά εστιατόρια. Με το δείνα μείγμα θα φτιάχνετε τον καφέ σας όπως στα καλά καφέ. Και πάει λέγοντας και πατώντας στα μικροαστικά κομπλεξάκια και στις ανασφάλειες μας. 
Λίγο τό ’χεις με μια σάλτσα απ’ το σούπερ μάρκετ κι ένα φακελάκι καφέ να διακτινίζεσαι σε τραττορίες, ρεστοράν και καφέ που χαζεύεις στα περιοδικά;
Ά
σε που αποδεικνύεσαι πιο ξύπνιος απ’ τους άλλους, πιο μάγκας και καραμπουζουκλής. Χωρίς να είσαι σπεσιαλίστας της μαγειρικής, ανέξοδα κι άκοπα έχεις στα πόδια σου όλα εκείνα που τα κορόιδα τραβιούνται να βρουν, ν’ απολαύσουν και να χρυσοπληρώσουν. 
Ενώ το δικό σου είναι ίντιο, ίντιο, ίντιο – σαν το σαλονί καινουργιό. Περίπτωση καζάν-καζάν που λέει κι ο κουμπάρος.
Κι εγώ σήμερα θα σε τα
ΐσω όπως στα καλά εστιατόρια. Θα ζήσεις στο σπίτι σου στιγμές απόλαυσης και χλιδής που λίγοι και εκλεκτοί ζουν. Μόνο που δεν θα χρησιμοποιήσω δάνειες δυνάμεις. Εγώ θα τα φτιάξω όλα, απ’ την αρχή ως το τέλος. Υπό την υψηλή καθοδήγηση του Jamie …



Κοτόπουλο φιλέτο με δυο γαρνιτούρες

Golden chicken, braised greens and potato gratin




υλικά:
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
δεντρολίβανο ή ρίγανη
3 λωρίδες μπέικον


Για τη γαρνιτούρα λαχανικών:
1 πράσο (χωρίς τα φύλλα)
200 γρ. αρακάς
200 γρ. σπανάκι


Για το γκρατέν πατάτας: 
5-6 ισομεγέθεις πατάτες
3 μέτρια άσπρα κρεμμύδια
1 κύβος κότας
100 ml κρέμα γάλακτος
τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα
3-4 φύλλα φασκόμηλο





Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα βάζουμε σε τηγάνι με 2-3 κουταλιές λάδι.

 Τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ζωμό και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ρίχνοντας ελάχιστο νερό όποτε χρειάζεται, μέχρι να γίνουν μαλακά και χρυσαφένια.

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10΄  και τις στραγγίζουμε.



ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΑΡΧΙΚΗ
   
  ΒΡΑΣΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ



Ρίχνουμε τις πατάτες στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε. 

Τα αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι, περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος, πασπαλίζουμε με το τυρί και τρυπώνουμε εδώ κι εκεί το φασκόμηλο.




ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ
      ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΚΟΝΤΙΝΟ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, μέχρι να λυώσει το τυρί και να ροδίσει η επιφάνεια.



ΨΗΣΙΜΟ
      ΕΤΟΙΜΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ 



Κόβουμε το πράσο σε ροδέλες και το σωτάρουμε σε λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσει. 

Προσθέτουμε τον αρακά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο νερό και τα μαγειρεύουμε μαζί μέχρι να μαλακώσουν. 

Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, ρίχνουμε και το σπανάκι και ανακατεύουμε απαλά. 

Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο, αδειάζουμε σε μεγάλη πιατέλα και διατηρούμε τη γαρνιτούρα των λαχανικών ζεστή.



Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου και από τις δυο πλευρές και τα αρωματίζουμε με ρίγανη ή δεντρολίβανο.

Τα σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και τα χτυπάμε με τον πλάστη της κουζίνας, για ν’ ανοίξουν αλλά και για να εισχωρήσουν τα καρυκεύματα στο κρέας. 

Βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και ψήνουμε τα φιλέτα για 5΄ περίπου.



ΦΙΛΕΤΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
       ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ



Τα γυρίζουμε, ρίχνουμε το μπέικον κομμένο σε κομμάτια και ψήνουμε και την άλλη πλευρά για άλλα 5΄ περίπου.




ΓΥΡΙΣΜΑ
      ΕΤΟΙΜΑ ΦΙΛΕΤΑ  



Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω στο στρώμα των λαχανικών και συνοδεύουμε με το γκρατέν πατάτας.




ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
     ΣΤΑ ΜΠΙΖΕΛΙΑ



ΠΙΑΤΕΛΑ ΑΡΤΙΣΤΙΚ




ΠΙΑΤΟ      ΠΙΑΤΟ 2










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου