… Ανά πεντάλεπτο ορίζει η συνταγή κι αντίρρηση δε σηκώνει. Torta soffici τη λένε, παναπεί κέικ αφράτο και δε θα ρισκάρει τη φήμη του επειδή εσύ βαριέσαι να περιμένεις 5΄ πριν ρίξεις το επόμενο υλικό. Διότι εκεί κρύβεται το μυστικό, που δεν είναι πια μυστικό αφού το φανερώσανε: να χτυπάς 5΄ κάθε υλικό που βάζεις, πριν ρίξεις το επόμενο.
Κι έπειτα τι σε νοιάζει; Αφού το μίξερ θα κάνει όλη τη δουλειά κι εσύ θα πάρεις όλη τη δόξα …
Κέικ αφράτο με μήλα, σταφίδες και κράνμπερυ
υλικά:
2 μεγάλα μήλα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
3 αυγά
100 γρ. γάλα
25 γρ. σταφίδες
25 γρ. κράνμπερυ
λίγο κονιάκ ή ουίσκυ
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
ξύσμα και χυμός από μισό λεμόνι
1 πρέζα αλάτι
Βάζουμε τις σταφίδες και τα κράνμπερυ να μουλιάσουν σε λίγο ζεστό νερό μαζί με κονιάκ ή ουίσκυ.
Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το χτυπάμε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει καλά (τουλάχιστον 10΄).
Ρίχνουμε το ένα αυγό, χτυπάμε για 5΄ και ρίχνουμε το δεύτερο.
Σε 5΄ ρίχνουμε το γάλα, μια πρέζα αλάτι και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε για άλλα 5΄.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και το προσθέτουμε λίγο-λίγο συνεχίζοντας το χτύπημα.
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ή μικρά κομμάτια και στύβουμε από πάνω τους λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν μέχρι να χτυπηθεί το κέικ.
Όταν ενσωματωθεί όλο το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τα μήλα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τα κράνμπερυ, τα ρίχνουμε στη ζύμη και κάνουμε ένα τελευταίο απαλό ανακάτεμα.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. και στρώνουμε την επιφάνεια του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 35΄-40΄.
Κάνουμε το τεστ του ψησίματος βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και βλέποντας αν είναι στεγνή.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Σερβίρουμε για ένα χορταστικό πρωινό ή συνοδεύουμε τον απογευματινό καφέ ή τσάι.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου