Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Αφράτο κέικ με μήλα, σταφίδες και κράνμπερυ …

… Ανά πεντάλεπτο ορίζει η συνταγή κι αντίρρηση δε σηκώνει. Torta soffici τη λένε, παναπεί κέικ αφράτο και δε θα ρισκάρει τη φήμη του επειδή εσύ βαριέσαι να περιμένεις 5΄ πριν ρίξεις το επόμενο υλικό. Διότι εκεί κρύβεται το μυστικό, που δεν είναι πια μυστικό αφού το φανερώσανε: να χτυπάς 5΄ κάθε υλικό που βάζεις, πριν ρίξεις το επόμενο.
Κι έπειτα τι σε νοιάζει; Αφού το μίξερ θα κάνει όλη τη δουλειά κι εσύ θα πάρεις όλη τη δόξα …

 

Κέικ αφράτο με μήλα, σταφίδες και κράνμπερυ

 

IMG_7820

 

υλικά:
2 μεγάλα μήλα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
3 αυγά
100 γρ. γάλα
25 γρ. σταφίδες
25 γρ. κράνμπερυ
λίγο κονιάκ ή ουίσκυ
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
ξύσμα και χυμός από μισό λεμόνι
1 πρέζα αλάτι

 

 

 

Βάζουμε τις σταφίδες και τα κράνμπερυ να μουλιάσουν σε λίγο ζεστό νερό μαζί με κονιάκ ή ουίσκυ. 

Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το χτυπάμε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει καλά (τουλάχιστον 10΄).

 

 

SAM_5328

 SAM_5331

 

 

Ρίχνουμε το ένα αυγό, χτυπάμε για 5΄ και ρίχνουμε το δεύτερο. 

Σε 5΄ ρίχνουμε το γάλα, μια πρέζα αλάτι και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε για άλλα 5΄. 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και το προσθέτουμε λίγο-λίγο συνεχίζοντας το χτύπημα.

 

 

SAM_5334

 SAM_5335

 SAM_5336

 SAM_5338

 

 

Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ή μικρά κομμάτια και στύβουμε από πάνω τους λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν μέχρι να χτυπηθεί το κέικ. 

Όταν ενσωματωθεί όλο το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τα μήλα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

 

 

SAM_5332

 SAM_5339

 SAM_5341

 

 

Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τα κράνμπερυ, τα ρίχνουμε στη ζύμη και κάνουμε ένα τελευταίο απαλό ανακάτεμα. 

Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. και στρώνουμε την επιφάνεια του κέικ.

 

 

SAM_5343

 SAM_5344

 SAM_5345

 SAM_5346

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 35΄-40΄. 

Κάνουμε το τεστ του ψησίματος βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και βλέποντας αν είναι στεγνή.

 

 

SAM_5347

  

SAM_5348

  

SAM_5349

  

SAM_5350

 

 

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. 

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 

 

SAM_5351

  

SAM_5352

 

 

Σερβίρουμε για ένα χορταστικό πρωινό ή συνοδεύουμε τον απογευματινό καφέ ή τσάι.

 

 

IMG_7821

  

IMG_7810

  

IMG_7813

  

IMG_7811

  

IMG_7814

  

IMG_7815

  

IMG_7817

  

IMG_7816

 




.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου