Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Ανά πεντάλεπτο …

… ορίζει η συνταγή κι αντίρρηση δε σηκώνει. Torta soffici τη λένε, που παναπεί κέικ αφράτο και δε θα ρισκάρει τη φήμη του επειδή εσύ βαριέσαι να περιμένεις 5΄ πριν ρίξεις το επόμενο υλικό. Αφού εκεί κρύβεται το μυστικό, που δεν είναι πια μυστικό αφού το φανερώσανε: να χτυπάς 5΄ κάθε υλικό που βάζεις, πριν ρίξεις το επόμενο.
Κι έπειτα τι σε νοιάζει; Αφού το μίξερ θα κάνει όλη τη δουλειά κι εσύ θα πάρεις όλη τη δόξα …

 

Κέικ αφράτο με μήλα, σταφίδες και κράνμπερυ

 

IMG_7820

 

Υλικά:
2 μεγάλα μήλα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
3 αυγά
100 γρ. γάλα
25 γρ. σταφίδες
25 γρ. κράνμπερυ
λίγο κονιάκ ή ουίσκυ
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
ξύσμα και χυμός από μισό λεμόνι
1 πρέζα αλάτι

 

 

 

Βάζουμε τις σταφίδες και τα κράνμπερυ να μουλιάσουν σε λίγο ζεστό νερό μαζί με κονιάκ ή ουίσκυ. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το χτυπάμε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει καλά (τουλάχιστον 10΄).

 

SAM_5328

 

 

SAM_5331

 

 

Ρίχνουμε το ένα αυγό, χτυπάμε για 5΄ και ρίχνουμε το δεύτερο. Σε 5΄ ρίχνουμε το γάλα, μια πρέζα αλάτι και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε για άλλα 5΄. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και το προσθέτουμε λίγο-λίγο συνεχίζοντας το χτύπημα.

 

 

SAM_5334

 

 

 

SAM_5335

 

 

 

SAM_5336

 

 

 

SAM_5338

 

 

Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ή μικρά κομμάτια και στύβουμε από πάνω τους λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν μέχρι να χτυπηθεί το κέικ. Όταν ενσωματωθεί όλο το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τα μήλα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

 

 

SAM_5332

 

 

SAM_5339

 

 

SAM_5341

 

 

Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τα κράνμπερυ, τα ρίχνουμε στη ζύμη και κάνουμε ένα τελευταίο απαλό ανακάτεμα. Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. και στρώνουμε την επιφάνεια του κέικ.

 

 

SAM_5343

 

 

SAM_5344

 

 

SAM_5345

 

 

SAM_5346

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 35΄-40΄. Κάνουμε το τεστ του ψησίματος βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και βλέποντας αν είναι στεγνή.

 

 

SAM_5347

 

 

SAM_5348

 

 

SAM_5349

 

 

SAM_5350

 

 

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 

 

SAM_5351

 

 

SAM_5352

 

 

Σερβίρουμε συνοδεύοντας το γάλα σ’ ένα χορταστικό πρωινό, τον απογευματινό καφέ ή το τσάι.

 

 

IMG_7821

 

 

 

IMG_7810

 

 

 

IMG_7813

 

 

 

IMG_7811

 

 

 

IMG_7814

 

 

 

IMG_7815

 

 

 

IMG_7817

 

 

 

IMG_7816

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου