Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο …

… επέμενε η Τσικίτα αλλά εγώ εκώφευα διότι ποτέ δε συμπαθούσα ούτε το Νέρωνα ούτε το κοριτσάκι του Άντερσεν. Από την άλλη, δεν είναι comme il faut να αρνηθείς σε μία κυρία, γι’ αυτό προσπάθησα να βρω μια μέση λύση.
Αντί για σπίρτο του μονοπωλίου να ρίξω σπίρτο οινοπνευματώδες κι αντί να την πυρπολήσω να την καραμελώσω …

 

Μπανάνες καραμελωμένες με ρούμι

 

IMG_7847_thumb[11]

 

Υλικά:
6 μπανάνες μίνι (ή 3 μεγάλες)
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
5 κουταλιές καστανή ζάχαρη
50 ml ρούμι ή ουίσκυ

προαιρετικά: άχνη, κανέλλα, παγωτό, λεβάντα

 

Επιλέγουμε μπανάνες ώριμες αλλά αρκετά σφιχτές για να διατηρήσουν το σχήμα και τη σάρκα τους κατά το μαγείρεμα. Αν δε βρούμε μίνι μπανάνες –που είναι και δύσκολο και ασύμφορο- κόβουμε στα δυο τις κλασσικές μπανάνες.
Η συνταγή γίνεται σε γουώκ γιατί το σχήμα του είναι ιδανικό για τη συνταγή. Διαφορετικά, χρησιμοποιούμε σωτέζα ή τηγάνι.

 

 

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη για πιο ελαφριά ή νηστίσιμη εκδοχή) και ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη.

 

 

SAM_5471

 

 

SAM_5472

 

Αφήνουμε 4΄-5΄ να λυώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει και ακουμπάμε προσεκτικά τις μπανάνες στην καραμέλα. Μόλις πάρουν χρώμα από την κάτω πλευρά, τις γυρνάμε προσεκτικά και τις αφήνουμε να πάρουν χρώμα και από την άλλη.

 

 

SAM_5474

 

 

SAM_5475

 

 

SAM_5476

 

Μόλις καραμελώσουν οι μπανάνες ρίχνουμε το ρούμι/ουίσκυ, με πολύ προσοχή γιατί πιτσιλάει έντονα. Δυναμώνουμε λίγο το φωτιά και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκόολ.

 

SAM_5478

 

 

IMG_7836_thumb[5]

 

 

SAM_5477

 

Σερβίρουμε αμέσως τις μπανάνες σε πιάτο και τις περιχύνουμε με την καραμέλα. Πασπαλίζουμε με άχνη ή/και κανέλα, αρωματίζουμε με λεβάντα και συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με παγωτό.

 

IMG_7844

 

 

 

IMG_7839

 

 

 

IMG_7849

 

 

 

IMG_7842

 

 

 

IMG_7845

 

 

 

IMG_7851

 

 

 

IMG_7846

 

 

 

IMG_7847

 

 

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου