Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Μπα, τι είν’ αυτό …

… μανιτάρι μαγικό. Έλεγε μια διαφήμιση της εποχής μου, για αποσμητικό χώρου – ίσως του Glade. Κι ήταν όντως μαγικό και για την εποχή και για μας, που ξέραμε μόνο το σπρέυ με άρωμα πεύκου που σε φλόμωνε, άσχετα αν τέτοια προϊόντα δεν τα χρησιμοποιούσαμε ποτέ και προτιμούσαμε απλά ν’ ανοίγουμε τα παράθυρα.
Πού το θυμήθηκα τώρα το μανιτάρι το μαγικό; Επειδή βρήκα ένα σακουλάκι τραχανά με μανιτάρια από τα Γρεβενά,

 

SAM_5184

 

που φύλαγα για μια ιδιαίτερη συνταγή. Και να που βρέθηκε στο δρόμο μου. Μια συνταγή απλή και απλά μαγική …

 

Τραχανάς μανιταριού με σύβραση καβουρμά

 

IMG_7718

 

Υλικά:
250 γρ. τραχανάς γλυκός (εδώ με μανιτάρι)
1 κρεμμύδι
600 ml ζωμός (εδώ βοδινού)
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
1 σφηνάκι λευκό κρασί

Για τη σύβραση:
200 γρ. καβουρμάς

φυστίκι Αιγίνης

 

 

Λυώνουμε το βούτυρο σε 1 κουταλιά λάδι και γυαλίζουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, για 5΄. Ρίχνουμε τον τραχανά και τα καβουρντίζουμε μαζί για 2΄-3΄. Παράλληλα διαλύουμε τον κύβο σε 600 ml καυτό νερό. Σβήνουμε τον τραχανά με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί ελαφρά, ρίχνουμε 2 κουτάλες από το ζωμό.

 

 

SAM_5185

 

 

SAM_5188

 

 

SAM_5189

 

Ανακατεύουμε και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός. Ρίχνουμε άλλες 2 κουτάλες ζωμό και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να χυλώσει ο τραχανάς. Αν τον θέλουμε πιο ζουμερό, ρίχνουμε λίγο ζωμό ακόμη.

 

SAM_5190

 

 

SAM_5193

 

Στο τέλος μπορούμε να ρίξουμε μισή χούφτα τριμμένη γραβιέρα και να κάνουμε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα.

 

SAM_5202

 

 

SAM_5194

 

Ζεσταίνουμε σε τηγανάκι 1 κουταλιά λάδι και ρίχνουμε τον καβουρμά, ανοίγοντάς τον σε μικρότερα κομμάτια με πηρούνα. Σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά ο καβουρμάς και να μοσχομυρίσει.

Σερβίρουμε τον τραχανά σε πιάτα και βάζουμε σε κάθε πιάτο 1-2 καλές κουταλιές καβουρμά.

 

SAM_5203

 

 

SAM_5204

 

Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και χοντροτριμμένο φυστίκι Αιγίνης και τρώμε αμέσως.

 

IMG_7717

 

 

 

IMG_7713

 

 

 

IMG_7714

 

 

 

IMG_7715

 

 

Μπορούμε, πριν σωτάρουμε τον καβουρμά να σωτάρουμε ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, για περισσότερη γεύση. Όμως τίποτε δε συγκρίνεται με την ατόφια γεύση του θρακιώτικου καβουρμά, απλά καλοκαβουρντισμένου σε ζεστό τηγάνι με λίγο λάδι.

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου