Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες …

… Η επιθυμία σου διαταγή. Και πώς αλλιώς να γίνει, που για να φας κοτόπουλο με πατάτες μου έφαγες τα αυτιά. Όλες του κόσμου τις Κυριακές η ίδια πρόταση, μονότονη σα βουδιστικό μάντρα. Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, ωμμμ, κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, ωμμμ.
Και γιατί δε σου το φτιάχνω, να ησυχάσεις κι εσύ να ησυχάσω κι εγώ, θα ρωτήσει κάθε σώφρων άνθρωπος.
Διότι εγώ, που είμαι άφρων, δε το θεωρώ και κανένα σπουδαίο φαγητό. Τι το λαχταριστό μπορεί να έχει μια κομμάτα κρέας κι ένα κιλό πατάτες;
Και παρότι σέβομαι τη μακραίωνη κυριακάτικη παράδοση, το κρέας με πατάτες στο φούρνο δεν υπήρξε ποτέ για μένα επιλογή. Κακώς βέβαια γιατί είναι το κατεξοχήν κυριακάτικο φα
ΐ, και στην πόλη και στην εξοχήν.
Θα στο φτιάξω λοιπόν σήμερα, όχι μόνο για να σου κάνω επιτέλους το χατήρι, αλλά και για να θυμηθείς τα μικράτα σου. Τότε που μια κότα στο φούρνο σήμαινε γιορτή και τσιμπούσι γενναίο …

 

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

 

IMG_7830

 

υλικά:
μισό κοτόπουλο ή 3-4 μπουτάκια
700 γρ. πατάτες
ζωμός κότας
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λεμόνι

προαιρετικά: λίγο λευκό κρασί, σκόρδο, μουστάρδα

 

 

Ο παραδοσιακός τρόπος είναι και ο απλούστερος. Ένα καλό αλατοπιπέρωμα στο κοτόπουλο, οι πατάτες κομμένες κυδωνάτες, αλατοπιπερωμένες και αρωματισμένες με ρίγανη, όλα μαζί σε ανοξείδωτο ταψί με κάμποσο λάδι και νερό και ψήσιμο για 1 ώρα περίπου, προσέχοντάς το.
Από κει και πέρα αρχίζουν οι μαρινάδες, το λαδολέμονο με μουστάρδα, ο χυμός πορτοκαλιού κι οι δεκάδες παραλλαγές. Στην κλασσική συνταγή λέω να μείνω, με μια μικρή παραλλαγή.

 

Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε κατσαρόλα και ροδίζουμε καλά το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές. Αν θέλουμε, βάζουμε και 1-2 σκελίδες σκόρδο ή μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

 

 

SAM_5360

 SAM_5363

 

 

Σβήνουμε με λίγο κρασί και, μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε 2 κούπες ζεστό νερό ή ζωμό και αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγοβράσει σκεπασμένο, για 20΄-25΄.

 

 

SAM_5364

 SAM_5370

 

 

Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. 

Τις στρώνουμε σε ανοξείδωτο ταψί και τις αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να αρτυθούν ομοιόμορφα και αρωματίζουμε με ρίγανη.

 

 

SAM_5366

 SAM_5369

 SAM_5368

 

 

Βάζουμε ανάμεσα στις πατάτες τα κομμάτια του κοτόπουλου και περιχύνουμε με το ζωμό του. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

 

 

SAM_5372

 SAM_5373

 SAM_5374

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180  βαθμούς Κελσίου, για 50΄ περίπου, φροντίζοντας να υπάρχει πάντα λίγο ζουμί στο φαγητό. 

Στο πρώτο ημίωρο μπορούμε να σκεπάσουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να ψηθούν οι πατάτες χωρίς να πάρει χρώμα το κοτόπουλο πολύ νωρίς. Μόλις μαλακώσουν αρκετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ξεροψήνουμε όσο μας αρέσει το φαγητό.

 

 

SAM_5377

  

SAM_5376

  

SAM_5380

 

 

Αφήνουμε για 5΄ σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

 

 

IMG_7822

  

SAM_5378

  

IMG_7829

 

 IMG_7827

  

IMG_7825

  

IMG_7828

  

IMG_7826

 

 IMG_7824

  

SAM_5379

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου