… Τα καρύδια ήταν πάντα το σταθερό πεσκέσι από το χωριό στην άκρη του κόσμου. Ένα χωριό γεμάτο πανύψηλες αιωνόβιες καρυδιές όπου, προς μεγάλη μου έκπληξη, κανείς και ποτέ δεν κάνει γλυκό καρυδάκι.
Εδώ κάνουμε κρα να βρούμε πράσινο τρυφερό καρυδάκι, παραφυλάμε τη νύχτα να μαζέψουμε μερικά στη ζούλα από καρυδιές χωρίς σύνορα, κι εκεί τα αφήνουν να γεράσουν, να ζαρώσουν και να πέσουν.
Και μόνο τότε ασχολούνται μαζί τους. Ψάχνοντας με ραβδιά μέσα στους σωρούς των φύλλων για να εντοπίσουν τα καρύδια. Κι ύστερα τα καθαρίζουν βράδια ολόκληρα με κουβέντα και παρέα.
Μπόλικα τέτοια καθαρισμένα καρύδια αφίχθησαν ταχυδρομικώς στη μικρή μου πόλη. Μπήκαν στα γιορτινά μελομακάρονα, τίμησαν με την παρουσία τους καρυδόπιτες και μπακλαβάδες κι εγκαινίασαν τη συνεργασία τους με την αλμυρή πλευρά του κόσμου …
Στρούντελ με μανιτάρια και καρύδια
υλικά:
300 γρ. μανιτάρια (εδώ πορτομπέλο)
10 καρύδια
1/2 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο λευκό κρασί
φρυγανιά
τρυφερά φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι
1 φύλλο σφολιάτας (εδώ ολικής)
1 αυγό
σουσάμι, μαυροσούσαμο, παπαρουνόσπορος
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ή μικρά κυβάκια.
Ροδίζουμε ελαφρά σε 1-2 κουταλιές λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ρίχνουμε τα μανιτάρια. Δυναμώνουμε ελαφρά τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και τα σωτάρουμε για 5΄.
Σβήνουμε με λίγο κρασί και συνεχίζουμε το σωτάρισμα με τα υγρά που θα βγάλουν τα μανιτάρια μέχρι αυτά να μαλακώσουν και το ζουμί τους να εξατμιστεί.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε τα φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένα.
Χοντροκόβουμε τα καρύδια με μαχαίρι, τα προσθέτουμε στα μανιτάρια και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε ελαφρά τη σφολιάτα με τον πλάστη και την κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
Με ένα ροδάκι ζύμης κάνουμε στο ένα κομμάτι φύλλο εγκοπές χωρίς να κόψουμε μέχρι την άκρη το φύλλο.
Πασπαλίζουμε το άλλο φύλλο σφολιάτας με φρυγανιά και απλώνουμε το μείγμα των μανιταριών, αφήνοντας ένα κενό περιθώριο γύρω-γύρω.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και αλείφουμε το κενό που αφήσαμε γύρω από τη γέμιση.
Καλύπτουμε το κάτω φύλλο και τη γέμιση με το φύλλο στο οποίο κάναμε εγκοπές και κλείνουμε καλά τις άκρες.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του στρούντελ με αυγό και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και/ή σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30΄-35΄ ή μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα το στρούντελ.
Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.
Παραλείποντας το αυγό και χρησιμοποιώντας σφολιάτα χωρίς βούτυρο έχουμε ένα χορταστικό νηστίσιμο στρούντελ, κατάλληλο για τη Σαρακοστή.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου