Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Συνταγές με μπακαλιάρο …

Είναι καλός ο βακαλέος, κυρ-Παντελή;
-Είναι πράγματα αυτά που ρωτάς; Αφού μυρίζει θάλασσα.

Εμένα ποτέ δε μου μύριζε θάλασσα ο βακαλέος και δη ο παστός. Είχε πάντα μια ιδιαίτερη μυρωδιά που ποτέ δεν κατάλαβα αν ήταν δική του ή του μπακάλικου που τον περιέβαλλε.
Πάντως είναι ο βασιλιάς της ημέρας, ο αδιαμφισβήτητος άρχων του τραπεζιού του Ευαγγελισμού, ένα έθιμο που ουδείς παραβαίνει.
Και διατί να το πράξωμεν άλλωστε; Είναι καλότατος, νοστιμότατος και υγιεινότατος.
Όπως κι αν τον φτιάξεις.
Το πιο πιθανόν είναι πάλι στο μπακαλιάρο σκορδαλιά να καταλήξεις. Κι όμως.
Υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι κι άλλοι τρόποι,
άσ’ τις πατάτες απ’ το Νευροκόπι.

Αν θες ν’ αποφύγεις το κουρκούτι αλλά όχι το τηγάνι, δοκίμασέ τον με κρούστα από καλαμποκάλευρο και σουσάμι.

 

 IMG_6862 IMG_6863

 

 

Κάτι πιο μαγειρευτόν; Με πράσα στο φούρνο.

 

 

ΑΧΝΙΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

 

 

Κάτι πιο καλοκαιρινόν; Σε μπριάμ.

 

 

SAM_3043 SAM_3046

 

 

Κάτι πιο πρωτότυπον; Στο φούρνο με ρύζι.

 

 

ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

 

 

Κάτι πιο εκδρομικόν; Σε σάντουιτς.

 

 

ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΜΜΕΝΟ

 

 

Κάτι πιο εξωτικόν; Σε γλυκόξινη σάλτσα με γαρίδες.

 

 

ΑΝΩΘΕΝ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

 

Κάτι πιο λαϊκόν; Ένα πλακί.

 

 

ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

 

Κάτι πιο εκλεκτόν, που έλεγε κι ο Φέρμας πριν παραγγείλει τον πατσά; Μπελαλίδικο μεν, και καθόλου νηστίσιμο, εντυπωσιακότατον δε και κατάλληλον για γκραν φινάλε.
Τυλιγμένος
σε προσιούτο με φασόλια χάντρες και λαχανικά.

 

 

 ΠΙΑΤΕΛΑ ΚΟΝΤΙΝΟ ΠΙΑΤΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΕΛΑ ΦΛΟΥ

 

 




 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου