… Η ετικέτα είναι καλό πράγμα. Και στο savoir faire και τους καλούς τρόπους, και στην κοινωνική συμπεριφορά, και στα σχολικά τετράδια και στους φακέλους. Σε προφυλάσσει από κακοτοπιές, μπερδέματα, παρανοήσεις και παρεξηγήσεις.
Εμένα δεν με προφύλαξε. Διότι απουσίαζε. Διότι ξέχασα να την κολλήσω. Κι έτσι, αντί να βγάλω από την κατάψυξη κοτόπουλο όπως σχεδίαζα, έβγαλα κατά λάθος κουνέλι. Και συνελήφθην αδιάβαστη και απροετοίμαστη.
Και τώρα; Τι θα κάνουμε με το κουνέλι κυριακάτικα, που είναι και όλα κλειστά; Μετά από ένα γρήγορο ψάξιμο σε ιστομάγειρες κατέληξα σε δυο συνταγές – μια κρητική και μια ιταλική.
Το κουνέλι το ξευκαυκάλωτο, όπως και το Coniglio alla Ligure, απαιτούν ελάχιστα υλικά και αφήνουν το κρέας να σιγομαγειρευτεί μέχρι να πέφτει απ’ το κόκκαλο (εξ ού και το ξεκαυκάλωτο).
Και ο συνδυασμός τους απέδωσε το κάτωθι …
Κουνέλι μαγειρευτό στην κατσαρόλα
υλικά:
μισό κουνέλι (ή και 1 ολόκληρο)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
ζωμός βοδινού (ή ζεστό νερό)
2 δαφνόφυλλα
θυμάρι ή δεντρολίβανο
2 κουταλιές κουκουνάρι
Κόβουμε το κουνέλι σε κομμάτια, το αλατοπιπερώνουμε και το αλευρώνουμε.
Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε καλά το κουνέλι απ’ όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και το σκόρδο ολόκληρο και τα σωτάρουμε μαζί.
Αφήνουμε το κρέας να πιάσει ελαφρά, σβήνουμε με το κρασί και ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας, να ξεκολλήσουμε τις νόστιμες ‘τσιγαρίδες’.
Αρωματίζουμε με τη δάφνη και το θυμάρι και ρίχνουμε το κουκουνάρι και ζωμό (ή νερό), να σκεπάζει το κρέας.
Καπακώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι το κρέας να πέφτει απ’ το πηρούνι και το κόκκαλο (περίπου μιάμιση ώρα).
Αν θέλουμε πιο δεμένη τη σάλτσα, αφαιρούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 5-΄-10΄, προσέχοντας να μη μας αρπάξει το κρέας.
Το φαγητό έχει μπόλικη λαχταριστή σάλτσα, ιδανική για ένα σκέτο ρύζι μπασμάτι.
Ταιριάζει και με πατάτες ψητές ή τηγανητές, και με πουρέ.
Σερβίρουμε.
Η ιταλική συνταγή γίνεται με κόκκινο κρασί, ζωμό αντί για νερό κι έχει για μυρωδικά δάφνη, δεντρολίβανο και θυμάρι. Και στα υλικά της κουκουνάρι και ελιές κομμένες σε φέτες.
Η κρητική έχει θυμάρι και θρούμπι, περισσότερο σκόρδο και λευκό κρασί.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου