Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Η ετικέτα …

… είναι καλό πράγμα. Και στο savoir faire και τους καλούς τρόπους, και στην κοινωνική συμπεριφορά, και στα σχολικά τετράδια και στους φακέλους. Σε προφυλάσσει από κακοτοπιές, μπερδέματα, παρανοήσεις και παρεξηγήσεις.
Εμένα δεν με προφύλαξε. Διότι απουσίαζε. Διότι ξέχασα να την κολλήσω. Κι έτσι, αντί να βγάλω από την κατάψυξη κοτόπουλο όπως σχεδίαζα, έβγαλα κατά λάθος κουνέλι. Και συνελήφθην αδιάβαστη και απροετοίμαστη.
Και τώρα; Τι θα κάνουμε με το κουνέλι κυριακάτικα, που είναι και όλα κλειστά; Μετά από ένα γρήγορο ψάξιμο σε ιστομάγειρες κατέληξα σε δυο συνταγές – μια κρητική και μια ιταλική.
Το κουνέλι το ξευκακάλωτο, όπως και το Coniglio alla Ligure, απαιτούν ελάχιστα υλικά και αφήνουν το κρέας να σιγομαγειρευτεί μέχρι να πέφτει απ’ το κόκκαλο (εξού και το ξεκαυκάλωτο).
Και ο συνδυασμός τους απέδωσε το κάτωθι …

 

Κουνέλι μαγειρευτό στην κατσαρόλα

 

IMG_8023

 

υλικά:
μισό κουνέλι (ή και 1 ολόκληρο)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
ζωμός βοδινού (ή ζεστό νερό)
2 δαφνόφυλλα
θυμάρι ή δεντρολίβανο
2 κουταλιές κουκουνάρι


 

 

Κόβουμε το κουνέλι σε κομμάτια, το αλατοπιπερώνουμε και το αλευρώνουμε. Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε καλά το κουνέλι απ’ όλες τις πλευρές.

 

 

SAM_5874

 

 

 

SAM_5875

 

 

Ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και το σκόρδο ολόκληρο και τα σωτάρουμε μαζί. Αφήνουμε το κρέας να πιάσει ελαφρά, σβήνουμε με το κρασί και ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας, να ξεκολλήσουμε τις νόστιμες ‘τσιγαρίδες’.

 

 

SAM_5876

 

 

 

SAM_5880

 

 

Αρωματίζουμε με τη δάφνη και το θυμάρι και ρίχνουμε το κουκουνάρι και ζωμό (ή νερό), να σκεπάζει το κρέας.
Καπακώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι το κρέας να πέφτει απ’ το πηρούνι και το κόκκαλο (περίπου μιάμιση ώρα).
Αν θέλουμε πιο δεμένη τη σάλτσα, αφαιρούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 5 με 10 λεπτά, προσέχοντας να μη μας αρπάξει το κρέας.

 

 

SAM_5882

 

 

 

SAM_5884

 

 

 

SAM_5885

 

 

Το φαγητό έχει μπόλικη λαχταριστή σάλτσα, ιδανική για ένα σκέτο ρύζι μπασμάτι. Ταιριάζει και με πατάτες, ψητές ή τηγανιτές, και με πουρέ.

 

 

IMG_8035

 

 

 

SAM_5888

 

 

 

SAM_5886

 

 

Σερβίρουμε.

 

 

IMG_8021

 

 

 

IMG_8027

 

 

 

IMG_8026

 

 

 

IMG_8029

 

 

 

IMG_8032

 

 

 

Η ιταλική συνταγή γίνεται με κόκκινο κρασί, ζωμό αντί για νερό κι έχει για μυρωδικά δάφνη, δεντρολίβανο και θυμάρι. Και στα υλικά της κουκουνάρι και ελιές κομμένες σε φέτες.
Η κρητική έχει θυμάρι και θρούμπι, περισσότερο σκόρδο και λευκό κρασί.

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου