… Τα παιδιά σάντουιτς τα ήξερα. Επειδή είμαι. Απ' αυτά τα δόλια που βρίσκονται ανάμεσα στο πρωτοχαϊδεμένο και το στερνοπούλι και πασχίζουν να βρουν μια θέση στον ήλιο.
Ήξερα και τη γενιά σάντουιτς – τη γενιά μου. Αυτή που τη μισή ζωή της πορευόταν με άξονα τους γονείς και την υπόλοιπη με άξονα τα παιδιά. Ας πρόσεχε. Δεύτερη ζωή δεν έχει.
Τώρα έμαθα και την τούρτα σάντουιτς Smörgåstårta. Μια σουηδική εφεύρεση όπου χτίζεις ένα ολόκληρο κάστρο με ψωμί του τοστ και βάζεις μέσα τη θάλασσα με τα ψάρια, τη γη με τα ζαρζαβάτια, τον ουρανό με τ’ άστρα και την Άρτα με τα Γιάννενα.
Αλλά εδώ είναι Βαλκάνια, δε μας περισσεύουν ούτε οι καπνιστοί σολομοί ούτε οι γαρίδες, ούτε τα ενάδερ μπρικ και τα τοιαύτα. Διό και θα αλλάξουμε τα υλικά οικοδομής με ψωμί ολικής, τυρί κρέμα, στραγγιστό γιαούρτι κι ό,τι έχει το ψυγείο …
Αλμυρή τούρτα σάντουιτς
υλικά:
18 φέτες ψωμί του τοστ (εδώ πολύσπορο ολικής)
4 (3+1) σκαφάκια τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
1 στραγγιστό γιαούρτι
φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι
άνηθος
γαλοπούλα με χαμηλά λιπαρά και λιγότερο αλάτι
ντοματίνια
αγγουράκι
πιπεριές Φλωρίνης (από βαζάκι)
πιπέρι, καπνιστή πάπρικα (γλυκειά), παπαρουνόσπορος
Χτυπάμε στο μίξερ ή με τον αυγοδάρτη τα 3 σκαφάκια από το τυρί κρέμα να αφρατέψει και προσθέτουμε το γιαούρτι.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, προσθέτουμε τα φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα (που εγώ ξέχασα καθώς στράγγιζαν στο νεροχύτη) και τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Κόβουμε το αγγουράκι σε πολύ λεπτές λωρίδες με τον καθαριστή πατάτας και τα ντοματίνια σε φέτες.
Στρώνουμε 6 φέτες ψωμί του τοστ σε μακρόστενη φόρμα με αποσπώμενο πάτο και τις αλείφουμε με το μισό μείγμα του τυριού.
Αραδιάζουμε από πάνω τα ντοματίνια και, αν θέλουμε, κομμάτια καπνιστής γαλοπούλας.
Φτιάχνουμε μια δεύτερη στρώση με άλλες 6 φέτες ψωμί και τις αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα του τυριού.
Απλώνουμε από πάνω τις λωρίδες του αγγουριού και κομμάτια καπνιστής γαλοπούλας και φτιάχνουμε μια τελευταία στρώση με ψωμί.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να σφίξει καλά, μια και δεν χρησιμοποιήσαμε ζελατίνη στο μείγμα τυριού/γιαουρτιού.
Δουλεύουμε ελαφρά με τον αυγοδάρτη το τέταρτο σκαφάκι τυρί κρέμα και αλείφουμε την επιφάνεια και τα πλάγια της τούρτας.
Τη διακοσμούμε ανάλογα με τα υλικά μας και με την έμπνευση της στιγμής.
Η δική μας έχει χορταράκι από ψιλοκομμένο μαρούλι, λουλούδια από ντοματίνια και αγγουράκι, μανιτάρια από φέτες γαλοπούλας κομμένες με κουπ-πατ, πλαίσιο από λωρίδες αγγουριού και χρώμα από παπαρουνόσπορο και καπνιστή πάπρικα.
Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα τη σερβίρουμε.
Καθώς είναι μια ελαφριά, ανοιξιάτικη και δροσερή εναλλακτική των τυπικών σάντουιτς και κλαμπ σάντουιτς, αποτελεί ιδανική πρόταση για παιδικά πάρτυ και μπουφέδες, καθώς γίνεται ο τέλειος καμβάς για κάθε θέμα που θα επιλέξουμε.
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου