Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Τα παιδιά …

… σάντουιτς τα ήξερα. Αυτά τα δόλια που βρίσκονται ανάμεσα στο πρωτοχαϊδεμένο και το στερνοπούλι  και πασχίζουν να βρουν μια θέση στον ήλιο. Ίσως και να υπήρξα.
Ήξερα και τη γενιά σάντουιτς – τη γενιά μου. Αυτή που τη μισή ζωή της πορευόταν με άξονα τους γονείς και την υπόλοιπη με άξονα τα παιδιά. Ας πρόσεχε. Δεύτερη ζωή δεν έχει.
Τώρα έμαθα και την τούρτα σάντουιτς Smörgåstårta. Μια σουηδική εφεύρεση όπου χτίζεις ένα ολόκληρο κάστρο με ψωμί του τοστ και βάζεις μέσα τη θάλασσα με τα ψάρια, τη γη με τα ζαρζαβάτια, τον ουρανό με τ’ άστρα και την Άρτα με τα Γιάννενα.
Αλλά εδώ είναι Βαλκάνια, δε μας περισσεύουν ούτε οι καπνιστοί σολομοί ούτε οι γαρίδες, ούτε τα ενάδερ μπρικ και τα τοιαύτα. Διό και θα αλλάξουμε τα υλικά οικοδομής με ψωμί ολικής, τυρί κρέμα, στραγγιστό γιαούρτι κι ό,τι έχει το ψυγείο …

 

Αλμυρή τούρτα σάντουιτς

 

IMG_8053

 

υλικά:
18 φέτες ψωμί του τοστ (εδώ πολύσπορο ολικής) 
4 (3+1) σκαφάκια τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
1 στραγγιστό γιαούρτι
φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι
άνηθος
γαλοπούλα με χαμηλά λιπαρά και λιγότερο αλάτι
ντοματίνια
αγγουράκι
πιπεριές Φλωρίνης (από βαζάκι)
πιπέρι, καπνιστή πάπρικα (γλυκειά), παπαρουνόσπορος

 

 

Χτυπάμε στο μίξερ ή με τον αυγοδάρτη τα 3 σκαφάκια από το τυρί κρέμα να αφρατέψει και προσθέτουμε το γιαούρτι. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι (που εγώ ξέχασα καθώς στράγγιζαν στο νεροχύτη) και τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Κόβουμε το αγγουράκι σε πολύ λεπτές λωρίδες με τον καθαριστή πατάτας και τα ντοματίνια σε φέτες.
Στρώνουμε 6 φέτες ψωμί του τοστ σε μακρόστενη φόρμα με αποσπώμενο πάτο και τις αλείφουμε με το μισό μείγμα του τυριού.

 

 

SAM_5909

 

 

 

SAM_5912

 

 

 

SAM_5914

 

 

Αραδιάζουμε από πάνω τα ντοματίνια και, αν θέλουμε, κομμάτια καπνιστής γαλοπούλας.
Φτιάχνουμε μια δεύτερη στρώση με άλλες 6 φέτες ψωμί και τις αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα του τυριού.

 

 

SAM_5917

 

 

SAM_5918

 

 

SAM_5919

 

 

Απλώνουμε από πάνω τις λωρίδες του αγγουριού και κομμάτια καπνιστής γαλοπούλας και φτιάχνουμε μια τελευταία στρώση με ψωμί.

 

 

SAM_5920

 

 

SAM_5921

 

 

SAM_5922

 

 

SAM_5923

 

 

Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να σφίξει καλά, μια και δεν χρησιμοποιήσαμε ζελατίνη στο μείγμα τυριού/γιαουρτιού.

Δουλεύουμε ελαφρά με τον αυγοδάρτη το τέταρτο σκαφάκι τυρί κρέμα και αλείφουμε την επιφάνεια και τα πλάγια της τούρτας.

Τη διακοσμούμε ανάλογα με τα υλικά μας και με την έμπνευση της στιγμής. Η δική μας έχει χορταράκι από ψιλοκομμένο μαρούλι, λουλούδια από ντοματίνια και αγγουράκι, μανιτάρια από φέτες γαλοπούλας κομμένες με κουπ-πατ, πλαίσιο από λωρίδες αγγουριού και χρώμα από παπαρουνόσπορο και καπνιστή πάπρικα.

 

 

SAM_5924

 

 

 

SAM_5926

 

 

 

SAM_5928

 

 

Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα τη σερβίρουμε.

 

 

SAM_5930

 

 

 

IMG_8044

 

 

 

IMG_8050

 

 

Καθώς είναι μια ελαφριά, ανοιξιάτικη και δροσερή εναλλακτική των τυπικών σάντουιτς και κλαμπ σάντουιτς, αποτελεί ιδανική πρόταση για παιδικά πάρτυ και μπουφέδες, καθώς γίνεται ο τέλειος καμβάς για κάθε θέμα που θα επιλέξουμε.

 

 

IMG_8046

 

 

 

IMG_8048

 

 

 

IMG_8049

 

 

 

IMG_8055

 

 

.

IMG_8052

 

 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου