Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Κρέπες Συβαρίτισσα …

… Αρχαία ελληνική πόλις της νοτίου Ιταλίας. Γνωστή διά τον πλούτον και την τρυφηλότητα των κατοίκων της.
- Της νοτίου είπατε; Ύψιλον το δεύτερο; 
- Τι, τι; Σύβαρις; Ναι, ναι, ταιριάζει. Πού στο διάολο πάνε και τα βρίσκουνε για να ταλαιπωρούν τον κόσμο στα καλά καθούμενα; 

Αγανάκτησε ο Μαυρογιαλούρος, ιδέα δεν είχε για τη Σύβαρη, δεν είχε γράψει ακόμη κι η Λιλή Ζωγράφου τη Συβαρίτισσά της – όχι δηλαδή που θα τη διάβαζε κι αν την είχε γράψει.
Κι ας μιλούσε για
κείνη την αποικία των Αχαιών, από τις πρώτες που αναστήθηκαν στα νότια της Ιταλίας γύρω στα 725 π.Χ. Μια πόλη-κράτος πάμπλουτη, δημοκρατική, με ειρηνόφιλη συνείδηση κι ευτυχισμένο λαό. Πόλη λιχούδα, λαίμαργη, φιλήδονη, φιλόμουση, γεμάτη σεβασμό για την ελευθερία των ανθρώπων και τους πολίτες γεμάτους σεβασμό για τον πλησίον τους.
Κάτι απ’ όλα αυτά, ή όλα μαζί, θα ενέπνευσε την Ιζαμπέλ Αλιέντε να βαφτίσει τις κρέπες της, τις γεμιστές με σύκο και καρύδια …


Κρέπες Συβαρίτισσα


ΠΛΑΪ


υλικά:
6 κρέπες
2 φλυτζάνια φρέσκα σύκα
4 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 κουτ. σούπας κοπανισμένα καρύδια
2 κουτ. γλυκού κονιάκ
1 πρέζα μοσχοκάρυδο

κρέμα σαντιγύ




Φτιάχνουμε τη ζύμη με βάση οποιαδήποτε συνταγή χρησιμοποιούμε (αναλυτικές οδηγίες
εδώ).
Ζεσταίνουμε πολύ καλά το τηγάνι-κρεπιέρα και βάζουμε ελάχιστη μαργαρίνη. Μόλις λυώσει ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού λίγο χυλό και γυρίζουμε το τηγάνι κυκλικά για να απλωθεί παντού. Όταν πάρουν χρώμα οι άκρες από κάτω, τις ξεκολλάμε προσεκτικά με σπάτουλα γύρω-γύρω.



ΖΥΜΗ

ΑΠΛΩΜΑ

ΑΚΡΕΣ



Με τη βοήθεια της σπάτουλας, ή πετώντας την στον αέρα, γυρνάμε την κρέπα από την άλλη πλευρά. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο χυλός, βάζοντας τις έτοιμες κρέπες τη μία πάνω στην άλλη, για να κρατιούνται ζεστές.


ΓΥΡΙΣΜΑ

ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΟΛΛΕΣ 


Ξεφλουδίζουμε τα σύκα και τα πατάμε με πηρούνι. Τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τα καρύδια, το κονιάκ και το μοσχοκάρυδο.



ΤΑ ΣΥΚΑ

ΘΕΣΙΣ



Γεμίζουμε με την κρέμα αυτή τις κρέπες και τις διπλώνουμε στη μέση.


ΓΕΜΙΣΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΔΙΠΛΩΜΑ 


Τις διπλώνουμε άλλη μια φορά στη μέση φτιάχνοντας ‘μαντηλάκια’.


ΜΑΝΤΗΛΑΚΙΑ

ΑΝΩΘΕΝ

ΣΤΗ ΜΕΣΗ 



Κι αφήνουμε τη Σύβαρη να ξυπνήσει μέσα μας και να μας παρασύρει. Περιχύνουμε τις κρέπες με μέλι ή σιρόπι σοκολάτας, τις πασπαλίζουμε με καρύδια, τις γαρνίρουμε με σαντιγύ ή παγωτό …


ΜΕΛΩΜΑ

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

ΠΙΑΤΑ

ΕΤΟΙΜΕΣ

ΠΛΑΪ



Φευ, όπως αδιάψευστα δηλούν οι φωτογραφίες, η Σύβαρις παρέμεινε μακρινή κι αποφύγαμε ακρότητες και λαιμαργίες.
Φιληδονίες; …







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου