Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Ρολό από ριζότο με αγκινάρες και τυριά …

… Ρυζώσαμε, αλλά όχι από το λιγοστό ρύζι που μας έρανε στο γάμο μας. Ποτέ δεν θα επιτρέπαμε, κόρη και γαμπρός άοκνου φιλολόγου, σε κάτι τόσο ανορθόγραφο να μας επηρεάσει. 
Ριζώσαμε  -αν και μηδένα …- με καθημερινή προσπάθεια, υπομονή, προσήλωση και αφοσίωση. Με πολέμους αιματηρούς και μη, με απώλειες άμεσες και παράπλευρες, με εποχές καύσωνα και παγετώδεις περιόδους. Αλλά κυρίως με τη συνειδητή κοινή απόφαση να μην τα παρατήσουμε ούτε στην πιο μεγάλη κρίση.
Τι τα θέλω όλα αυτά τα εκλογοαπολογιστικά, σκέφτεσαι τώρα εσύ. Είπα να το φιλοσοφήσω λίγο, σήμερα που κλείνουμε 22 χρόνια παντρεμένοι κι ο χαλκάς γυαλίζει ακόμη στο χέρι μας.
Και να κάνω το τραπέζι στο ρυζολάτρη άντρα μου μ’ ένα ιδιαίτερο ρολό …


Ριζότο με κρόκο σε ρολό με αγκινάρες και τυριά

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ  


υλικά:
500 γρ. ριζότο με κρόκο
4 μικρές αγκινάρες 
2 αυγά
80 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα ή ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά
150 γρ. ημίσκληρο ή ξηρή μοτσαρέλα ή τσένταρ






Φτιάχνουμε ένα κλασσικό ριζότο με ρύζι arborio ή καρολίνα, προσθέτοντας στο ζωμό κότας που θα χρησιμοποιήσουμε ελάχιστους στήμονες από κρόκο. Μπορούμε, όμως, να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο μείγμα για ριζότο. Όπως κι αν το φτιάξουμε, αφήνουμε το ριζότο να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τις αγκινάρες.



ΡΙΖΟΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ

ΡΙΖΟΤΟ



Βράζουμε τις αγκινάρες σε αλατισμένο νερό για 8΄-10΄, τις στραγγίζουμε, τις ραντίζουμε με λίγο λάδι και τις αφήνουμε να κρυώσουν πριν τις κόψουμε σε φέτες. Αν θέλουμε να αποφύγουμε το στάδιο αυτό, χρησιμοποιούμε αγκινάρες από βαζάκι ή κονσέρβα.


ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ 



Χτενίζουμε ελαφρά με πηρούνι το ριζότο και προσθέτουμε τα αυγά και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί, δημιουργώντας ένα παραλληλόγραμμο πάχους 1,5 εκ.



ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

ΣΤΡΩΣΙΜΟ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΟ



Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια την τριμμένη μοτσαρέλα και τις αγκινάρες.


ΤΥΡΙ

ΚΑΙ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ



Με τη βοήθεια του χαρτιού τυλίγουμε ρολό και
, αν θέλουμε, δένουμε τις άκρες με σπάγκο κουζίνας. 


ΤΥΛΙΓΜΑ

ΡΟΛΑΡΙΣΜΑ

ΚΛΕΙΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

ΨΗΜΜΕΝΟ



Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το ρολό να κρυώσει για 20΄.
Κόβουμε προσεκτικά σε φέτες και σερβίρουμε.


ΠΙΑΤΟ

ΑΝΩΘΕΝ

ΜΕ ΚΡΟΚΟ

ΛΟΞΑ 


ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ










2 σχόλια: