Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Κέικ βρώμης με ξερά σύκα …

… Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θά ’ρθεις, είπε με αξιοπρέπεια το αποξηραμένο σύκο στο φρέσκο.
Συναντήθηκαν στο πάγκο της κουζίνας μου.
Το ένα, ολόφρεσκο, δροσερό, κομμένο πρωί-πρωί, διατηρούσε ανέπαφη τη ζουμερή του σάρκα, την καταπράσινη επιδερμίδα του, κι είχε όλη την έπαρση της νιότης του. Το άλλο, από τα τελευταία περσινά αποξηραμένα, ζαρωμένο, καφετί, ολόγλυκο παρόλα αυτά και διατηρώντας το περασμένο μεγαλείο που του έδινε η εκ Κύμης καταγωγή του.  
Δεν πήρα θέση στη διαμάχη. Τήρησα ελβετική ουδετερότητα κι έκανα τον κουφό και λίγο το χαζό – μάλλον γιατί πλησιάζω πια προς το αποξηραμένο κι ας είναι ευγενικός ο χρόνος μαζί μου.
Θα δώσω το φρέσκο στη δροσερή κορούλα μου κι εγώ θα πορευτώ  με τ’ αποξηραμένα. Θα τα ζωντανέψω και θα τους ξαναδώσω την παλιά τους αίγλη, σ’ ένα  …
 

Κέικ βρώμης με ξερά σύκα

ΕΚΑΣΤΟΣ 



υλικά:
200 γρ. αλεύρι βρώμης*
50 γρ. νισεστές ή κορν φλάουρ
3 αυγά
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
100 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. ξερά σύκα
50 γρ. φουντούκια
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι




* Για να φτιάξουμε αλεύρι βρώμης, αλέθουμε στο multi ίση ποσότητα από νιφάδες βρώμης, μέχρι να γίνουν ψιλό αλεύρι.



Τρίβουμε τα φουντούκια στο multi. Βάζουμε τα σύκα να μουσκέψουν για 30΄σε ένα μπωλ με καυτό νερό, στο οποίο προσθέτουμε κι ένα φακελάκι αρωματικό τσάι. Όταν ενυδατωθούν, τα στραγγίζουμε καλά, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα ψιλοκόβουμε.


ΣΥΚΑ

ΚΟΜΜΕΝΑ 



Μαλακώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα και το δουλεύουμε μαζί με τη ζάχαρη, με τον αυγοδάρτη, για 4΄-5΄. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, τα σύκα, τα φουντούκια, μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Τελευταίο ρίχνουμε το αλεύρι βρώμης, μαζί με το νισεστέ και το μπέικιν.



ΑΡΧΗ

ΜΕ ΣΥΚΑ

ΑΛΕΥΡΙ



Αδειάζουμε τη ζύμη σε φόρμα του κέικ με αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζοντας προαιρετικά την επιφάνειά του με νιφάδες βρώμης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ ή μέχρι να βγαίνει στεγνό ένα καλαμάκι για σουβλάκι που μπήγουμε στο εσωτερικό του.



ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΑΝΩΘΕΝ

 ΨΗΜΜΕΝΟ



Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε κόβοντας χορταστικές, παλιωτικές φέτες.


ΑΠΛΟ

ΦΕΤΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 

ΑΧΝΙΣΜΕΝΟ

ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΚΟΝΤΙΝΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου