Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Σούσι, το τύλιγμα …

… Roll over . Ούτε Beethoven, ούτε σα σκύλος που κάνει κουτρουβάλες. Να ρολάρω τα ρολά πρέπει, όπως ο Κωσταντάρας έλεγε έχω να αυτώσω τα αυτά, γιατί θα έρθει ένας ειδικός απαυτολόγος.
Βάση, γέμιση, οδηγίες – όλα έτοιμα.
Ξεκινάμε γύρισμα …


Σούσι
(τύλιγμα ρολών)


ΤΥΛΙΓΜΑ




Ψάχνοντας κι εγώ τρόπους και τεχνικές, είδα ότι όλοι σχεδόν χρησιμοποιούσαν ένα μικρό εύκαμπτο “σουπλά” από μπαμπού, τυλιγμένο με διαφανή μεμβράνη, για να τους διευκολύνει στο τύλιγμα κα, κυρίως, στο σφίξιμο του ρολού. Αν δεν έχουμε, μπορούμε να τυλίξουμε ωραιότατα τα ρολά και χωρίς αυτό.



Απλώνουμε το σουπλά από μπαμπού ή μια μεμβράνη φαγητού στο τραπέζι. Βγάζουμε ένα φύλλο nori από τη συσκευασία και διαπιστώνουμε ότι έχει μια λεία και μια τραχειά πλευρά. Ακουμπάμε το φύλλο στη βάση εργασίας μας, με την τραχειά πλευρά προς τα πάνω. 

Παίρνουμε με το χέρι μας μικρές μπάλες ρυζιού και τις απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο. Επειδή το ρύζι είναι πολύ κολλώδες, βρέχουμε ελαφρά το χέρι μας σ’ ένα μπωλ με νερό και ελάχιστο ηλιέλαιο. 

Καλύπτουμε με ρύζι όλη την επιφάνεια του φύλλου, φροντίζοντας να χρησιμοποιήσουμε το 1/5 της ποσότητας του ρυζιού. Πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη μας το ρύζι.



ΜΠΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ


  
ΑΠΛΩΜΑ ΡΥΖΙΟΥ

ΣΤΡΩΜΑ ΡΥΖΙΟΥ



Διαλέγουμε το συνδυασμό ψαριού-λαχανικού που θα χρησιμοποιήσουμε σε κάθε ρολό. Εμείς επιλέξαμε σπαράγγι με σολωμό, καρότο με τόνο και αγγουράκι με σουρίμι. Τόσο τα σπαράγγια όσο και τα καρότα ήταν βρασμένα στον ατμό. 

Βάζουμε κατά μήκος της μιας πλευράς του φύλλου, και πάνω από το ρύζι, μια λωρίδα με λαχανικά και, δίπλα της, μια δεύτερη λωρίδα με ψάρι. Ή αντίθετα.



ΤΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙ

ΑΓΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΣΟΥΡΙΜΙ



Χρησιμοποιώντας τη μεμβράνη, ή το μπαμπού, αρχίζουμε να τυλίγουμε το ρολό. Μόλις το ρολάρουμε μία φορά, το σφίγγουμε καλά και τραβάμε τη μεμβράνη φαγητού, για να μην κλειστεί με το τύλιγμα μέσα στο ρολό.



ΓΥΡΙΣΜΑ

ΤΥΛΙΓΜΑ



Όταν ολοκληρώσουμε το τύλιγμα πιέζουμε καλά τις άκρες για να κολλήσουν και σφίγγουμε δυνατά το ρολό.



ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΣΦΙΞΙΜΟ

ΕΤΟΙΜΟ ΡΟΛΟ



Σκεπάζουμε το ρολό με μεμβράνη φαγητού και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε και τα υπόλοιπα ρολά. 

Το ίδιο εύκολα, παρότι φαίνεται πολύπλοκο, γίνεται και το “inside-out” ρολό. Δηλαδή αυτό που έχει εξωτερικά το ρύζι και από μέσα το φύλλο nori. 

Απλώνουμε το ρύζι στο φύλλο με τον ίδιο τρόπο, το πιέζουμε καλά για να κολλήσει στο φύλλο και, θαρραλέα και αποφασιστικά, το γυρνάμε ανάποδα. Απλώνουμε πάνω στο φύλλο τα λαχανικά και το ψάρι και τυλίγουμε ρολό. 

Βάζουμε και τα 5 ρολά στο ψυγείο, μέχρι να τα σερβίρουμε …



INSIDE OUT

ΓΙΑ ΨΥΓΕΙΟ

ΣΟΥΣΙ ΡΟΛ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου