Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Πασχαλινά αυγά με κολλάζ …

… Αλλιώτικα θα είναι τ’ αυγά μας φέτος. Δε θέλησα να μη βάψω καθόλου, ούτε ν’ ακολουθήσω το έθιμο που θέλει αυγά βαμμένα πένθιμα, μωβ και σκούρα μπλε. Ούτε όμως μου πήγαινε το χέρι να τα βάψω κόκκινα.
Κι έτσι κατέληξα σε μια μέση λύση. Να φτιάξω πασχαλινά αυγά, όχι βαμμένα, αλλά διακοσμημένα.
Κολλάζ θα κάνω, με χαρτοπετσέτες και γραμματόσημα. Αφού δεν ταξίδεψαν ούτε εκατοστό έξω απ’ το κλουβί τους οι κότες-μπουμπουκίτσες*, ας ταξιδέψουν τουλάχιστον τ’ αυγά τους …



Πασχαλινά αυγά με κολλάζ



ΑΝΩΘΕΝ
 


υλικά:
βρασμένα αυγά
χρωματιστές χαρτοπετσέτες
γραμματόσημα
φύλλα ημερολογίου

2-3 ασπράδια ή ρευστή κόλλα (γόμμα)




Παρότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μονόχρωμες χαρτοπετσέτες, προτιμήσαμε διακοσμημένες με πασχαλινές παραστάσεις ή λουλουδάτες.


Πλένουμε καλά τα αυγά και τα βάζουμε να βράσουν σε φαρδιά κατσαρόλα, με νερό που τα σκεπάζει όλα καλά. Μόλις πάρουν βράση καπακώνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε το μάτι και τα βράζουμε για 5΄. Κλείνουμε τελείως τη φωτιά και τα αφήνουμε να μείνουν πάνω στο ζεστό μάτι για μισή ώρα. Τα βγάζουμε απ’ την κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με κρύο νερό. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα σκουπίζουμε καλά. 

Κόβουμε κάθε χαρτοπετσέτα στα 4 και μετά σε μικρότερα κομμάτια. Αλείφουμε ελαφρά το αυγό με ασπράδι ή κόλλα και τοποθετούμε τα κομμάτια της χαρτοπετσέτας με τρόπο που να αλληλεπικαλύπτονται. Όταν καλύψουμε όλη την επιφάνεια, περνάμε από πάνω με ασπράδι ή κόλλα όλο το αυγό και το αφήνουμε να στεγνώσει.




ΑΣΠΡΑΔΙ

ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

ΜΕ ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΑ



Αν χρησιμοποιήσουμε γραμματόσημα, τα βουτάμε στιγμιαία σε νερό, ίσα να μαλακώσουν, και τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας. Αλείφουμε το αυγό με ασπράδι ή κόλλα, το καλύπτουμε με τα γραμματόσημα και το περνάμε ξανά με ασπράδι ή κόλλα.



ΥΛΙΚΑ

ΚΑΛΥΨΗ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ

ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ

 

Το ίδιο κάνουμε και με φύλλα από ημερολόγιο.



ΜΕ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΚΟΝΤΙΝΟ

 ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΑΚΙ 




Κι αν πιάνει το χέρι μας, ή το χέρι του παιδιού μας που, ως γνωστόν, είναι δυο φορές χέρι μας, ζωγραφίζουμε τα αυγά με τέμπερες. Κι έχουμε τις γνωστές αυγοτέμπερες …



ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

ΤΕΜΠΕΡΑ

* Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει

ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΤΣΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου