Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Πίτσα με ελληνικά τυριά και σαλάμι Λευκάδος …

… Το τυράκι το βλέπουμε όλοι, τη φάκα όμως όχι.
Και εξηγούμαι πάραυτα. Ό
,τι κι αν παρακολουθούμε στην τηλεόραση βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από διαφημίσεις και τοποθετήσεις προϊόντων. Κωμικές και δραματικές σειρές, ψυχαγωγικά προγράμματα, ακόμη κι ενημερωτικά – όλα έχουν το κατιτίς τους. 
Για να μη μιλήσω για τις εκπομπές μαγειρικής που είναι ολόκληρες σχεδόν δομημένες με βάση την εταιρεία ή τα προϊόντα που έχουν ταχθεί κάθε φορά να υπηρετήσουν. 
Τρανό παράδειγμα τα γαλακτοκομικά και ιδίως τα τυριά. Εκτός από τις, αναμφισβήτητα δελεαστικές, προσφορές και εκπτώσεις που κάνουν σε συγκεκριμένα τυριά οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, υπάρχουν και οι μαγειρικές εκπομπές που προωθούν σταθερά και επίμονα κάποια είδη τυριών. Κι αφού ο ΓΑΠ δεν κατάφερε να μας κάνει Δανία του Νότου, θα μας κάνουν εκείνες με τα δανέζικα τυριά. 
Κι η φάκα ποια είναι, θα μου πεις τώρα εσύ. 
Δε μας αφορά άμεσα αλλά ευρύτερα. Διότι, θύμα εγώ της διαφήμισης και της προσφοράς, θύμα κι εσύ κι οι άλλοι, θα οδηγήσουμε σιγά-σιγά στην εξαφάνιση τα ελληνικά τυροκομεία και τα τοπικά τυριά. Κι ούτε καν θα έχουμε προλάβει να τα γνωρίσουμε και να τα χαρούμε. 
Πάμε μονοκόμματα, όλοι σχεδόν, στα ένταμ, γκούντα, έμμενταλ, στις χαρωπές αγελαδίτσες και στις λαστιχωτές τυροβλακίτσες και προσπερνάμε άκαρδα κατίκια, ταλαγάνια, καδοτύρια, σφέλες και φορμαέλες – τυφλοί κι ομώνυμοι γνωστού κρητικού τυριού … 


Πίτσα με ελληνικά τυριά και σαλάμι Λευκάδος


ΑΝΩΘΕΝ


υλικά:
100 γρ. μετσοβίτικο καδοτύρι ή κατίκι Δομοκού
100 γρ. σκληρή φέτα
150 γρ. μανιτάρια
1 μέτριο κρεμμύδι
το λευκό μέρος από 2 τρυφερά πράσα
7-8 φέτες σαλάμι Λευκάδας
1 χούφτα καρύδια χοντροσπασμένα

1 φύλλο ζύμη κουρού





Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε σε 3 κουταλιές λάδι μαζί με τα πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες, και τα μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια.



ΜΕ ΠΡΑΣΟ

ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ



Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, αλατοπιπερώνουμε και τα μαγειρεύουμε για 15΄, ή μέχρι να μαλακώσουν. 

Λαδώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί και στρώνουμε τη ζύμη κουρού. Αλείφουμε τη ζύμη με το καδοτύρι και απλώνουμε από πάνω τα σωταρισμένα λαχανικά.



ΖΥΜΗ

ΕΠΑΛΕΙΨΗ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ



Σπάμε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια με το χέρι μας και τη σκορπίζουμε πάνω από τα λαχανικά. Κάνουμε το ίδιο με τα καρύδια.



ΜΕ ΦΕΤΑ

ΚΑΡΥΔΙΑ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄.
Ανοίγουμε το φούρνο, αραδιάζουμε στην επιφάνεια της πίτσας το σαλάμι και ψήνουμε για 5΄ακόμη.



ΣΤΑ ΜΙΣΑ
 

ΣΑΛΑΜΙ

ΕΤΟΙΜΗ ΚΟΝΤΙΝΟ



Συνοδεύουμε, προαιρετικά και ιδανικά, με πράσινη σαλάτα.



ΕΤΟΙΜΗ
 



Λόγω εντοπιότητας, χρησιμοποίησα ένα μετσοβίτικο καδοτύρι, τυρί κρεμώδες και αλειφώδες με ευχάριστη γεύση και, σχετικά, λίγα λιπαρά. Υπάρχει συσκευασμένο στα ΑΒ, μπορεί πάντως να αντικατασταθεί από το πιο διαδεδομένο κατίκι.



 
ΤΟ ΤΥΡΙ

ΑΝΟΙΧΤΟ

 ΥΦΗ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου