Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

Η περαστική του …

… σαν σούσι. Το ξέρω ότι παρατονίζω κι ότι η αυθεντική είναι του Σαν-Σουσί. Εγώ, όμως, έτσι νιώθω σήμερα. Που αποφάσισα να μπω στην κουζίνα και να επιχειρήσω να φτιάξω σούσι. Ή σαν σούσι, αφού δε θα περιέχει ωμό αλλά μαγειρεμένο ψάρι.
Όσο για το περαστική; Όπως έλεγε και μια γιαγιά “Όλοι περαστικοί είμαστε, παιδί μου”


Σούσι (υλικά και προετοιμασία ρυζιού)



IMG_3348



υλικά:
2 κούπες ρύζι για σούσι
1 πακέτο φύκια nori για σούσι

Για το ντρέσσινγκ του ρυζιού:
1/3 κούπας ξύδι από κρασί (ή λευκό ξύδι)
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη 
2 κουτ. γλ. αλάτι (προτιμούμε χοντρό)

Για τη γέμιση:
σολωμός, τόνος
καραβιδοουρές, καλής ποιότητας σουρίμι
αγγουράκι, καρότο, σπαράγγια, αβοκάντο








ΑΝΩΘΕΝ
         ΠΙΑΤΟ ΛΕΥΚΟ



Απαραίτητες διευκρινίσεις:
Τα μάτια μου είναι πράσινα και στρογγυλά κι όχι μαύρα και σχιστά και τα μαλλιά μου, κάποτε ξανθά και ουδέποτε μαύρα και στιλπνά. Ουδόλως, επομένως, διεκδικώ γνώσεις και ικανότητες γιαπωνέζας μαγείρισσας. Ένα παιχνίδι ήταν, μια πρόκληση και μια διάθεση για κάτι διαφορετικό. Το απολαύσαμε σε όλα τα στάδια και, ιδιαίτερα, όταν το καταβροχθίσαμε.



ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Εξυπακούεται ότι δεν είχα τη δυνατότητα ούτε να βρω ολόφρεσκο ψάρι ούτε να το τεμαχίσω ως οφείλει να τεμαχισθεί ένα ψάρι για σούσι που σέβεται τον εαυτό του. Για τα τρία διαφορετικά είδη ρολών που φτιάξαμε, χρησιμοποιήσαμε σολωμό, μαγειρεμένο στον ατμό, τόνο από κονσέρβα και, περισσότερο για το χρώμα του, σουρίμι.

 


Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό ρύζι για σούσι που υπάρχει στις περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Οι δύο κούπες ρύζι της συνταγής έφτασαν ακριβώς για τα 5 φύλλα φύκια που περιείχε η συσκευασία.
Πλένουμε πολλές φορές το ρύζι σε λεκάνη, μέχρι να βγαίνει εντελώς καθαρό το νερό, και το στραγγίζουμε.



ΡΥΖΙ
 

ΠΛΥΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

 


Η αναλογία ρυζιού/νερού για να βράσουμε το ρύζι είναι 1:1,2. Αδειάζουμε το ρύζι σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε 2,5 κούπες νερό. Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση, ανακατεύουμε 2-3 φορές, σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 12΄ ακριβώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι και σκεπάζουμε το ρύζι με πετσέτα φαγητού. Το αφήνουμε να σταθεί για 10΄.



ΣΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΚΙ

ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΝΕΡΟΥ



Ετοιμάζουμε το ντρέσσινγκ του ρυζιού, ανακατεύοντας σ’ ένα μπωλ το ξύδι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Ζεσταίνουμε ελαφρά το μείγμα στα μικροκύματα, για να διαλυθούν εύκολα τα στερεά υλικά, και το ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το ρύζι σε πλαστικό ή πορσελάνινο σκεύος (δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικό) και το περιχύνουμε σιγά-σιγά με το μείγμα του ξυδιού.
Ανακατεύουμε, χρησιμοποιώντας ξύλινη σπάτουλα και κάνοντας κάθετες κινήσεις, σα να κόβουμε το ρύζι. Έτσι το το ρύζι αρταίνεται ομοιόμορφα και ταυτόχρονα κρυώνει. Δοκιμάζουμε αν μας ικανοποιεί η γεύση του ρυζιού και, αν το θέλουμε πιο δυνατό, φτιάχνουμε και ρίχνουμε περισσότερο ντρέσσινγκ.



ΝΤΡΕΣΣΙΝΓΚ


ΒΡΑΣΜΕΝΟ

 

Όταν το ρύζι κρυώσει, είμαστε έτοιμοι να το απλώσουμε …





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου