… Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά. Ο Κολόμβος, ο Έρικ ο Κόκκινος Βίκινγκ, οι Μινωίτες ναυτικοί, οι Βάσκοι που ψάρευαν το μπακαλιάρο τον επιούσιο, ή οι μουσουλμάνοι στους οποίους ο Ερντογάν, σαν άλλος πατέρας Πορτοκάλος, αποδίδει ό,τι καλό είναι στο ντουνιά και στον απάνω κόσμο;
Και ποιος ανακάλυψε μια συνταγή; Ο νεαρός τηλεσέφ που διασχίζει, καμαρωτός σαν πετεινάρι, την τηλεοπτική κουζίνα του, χειρονομώντας και αναλύοντας πώς ακριβώς εμπνεύστηκε ετούτο κι εκείνο; Ο έμπειρος μάγειρας, ο ψημμένος ζαχαροπλάστης, η ευρηματική νοικοκυρά, οι συντάκτες των χιλιάδων περιοδικών μαγειρικής που κυκλοφορούν παγκοσμίως ή τα ξωτικά του αχανούς διαδικτύου;
Το τεστ DNA για την πατρότητα των συνταγών ευτυχώς δεν προβλέπεται από κανένα νόμο. Και είναι τουλάχιστον αστείο, στον παγκοσμιοποιημένο μας ντουνιά, να διεκδικεί κάποιος το κοπυράιτ μιας συνταγής που κυκλοφορεί ευρύτατα παντού. Μου φαίνεται το ίδιο αστείο με τα εκατοντάδες παραδοσιακά νησιώτικα, που γράφουν στους δίσκους: στίχοι-μουσική Βαγγέλης Κονιτόπουλος. Χα …
Πανακότα με ξυνόγαλο και γιαούρτι
υλικά:
200 γρ. γιαούρτι
175 γρ. ξυνόγαλο
100 γρ. γάλα
30 γρ. ζάχαρη άχνη
4,5 γρ. φύλλα ζελατίνης
2 βανίλιες
Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη το γιαούρτι, το ξυνόγαλο και την άχνη. Μουλιάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης σε κρύο νερό.
Ζεσταίνουμε καλά το γάλα, μαζί με τις βανίλιες, στα μικροκύματα και ρίχνουμε τη ζελατίνη στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και τα προσθέτουμε στο αρχικό μείγμα.
Ντύνουμε με μεμβράνη φαγητού πυρίμαχα ή απλά μπωλάκια και μοιράζουμε το μείγμα.
Κλείνουμε τη μεμβράνη και τη στριφογυρίζουμε δημιουργώντας μικρά πουγκιά. Αφήνουμε την πανακότα στο ψυγείο όλη τη νύχτα, για να σφίξει.
Ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε προσεκτικά τη μεμβράνη και σερβίρουμε την πανακότα …
με μέλι και φυστίκι Αιγίνης …
με πετιμέζι σκέτη …
ή με φυστίκι …
… ή με ό,τι άλλο μας αρέσει …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου