Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

’Mpanata (Πίτα από τη Σικελία) …

Βράστε ένα κουνουπίδι σε αλατισμένο νερό, βγάλτε το πριν βράσει πολύ και μαλακώσει, κόψτε το σε κομμάτια. Ρίξτε τα κομμάτια στο τηγάνι μαζί μ' ένα κρεμμύδι κομμένο σε φέτες. Σ' ένα άλλο τηγάνι ροδίστε ένα λουκάνικο και κόψτε το σε κύβους πάχους ενός εκατοστού, αφού αφαιρέσετε τη μεμβράνη. Βάλτε το κουνουπίδι με το λουκάνικο σ' ένα τηγάνι με λάδι, προσθέστε και μια πατάτα κομμένη σε στρογγυλές λεπτές φέτες, μαύρες κομμένες ελιές, αλάτι και μπαχαρικά. Ανακατέψτε τα όλα μαζί. Απλώστε σε μια ταρτιέρα ένα φύλλο για πίτες, ρίξτε το μείγμα και μετά σκεπάστε με άλλο ένα φύλλο και κολλήστε καλά τις άκρες. Αλείψτε το πάνω φύλλο με λάδι και βάλτε το να ψηθεί σε ζεστό φούρνο. Βγάλτε το μόλις ροδίσει (χρειάζεται περίπου μισή ώρα ψήσιμο).

… Αυτή είναι η συνταγή για την πίτα με κουνουπίδι και χοιρινό λουκάνικο που ο αστυνόμος ζήτησε να του φέρουν. Αφού την έφαγαν, έγλειψαν τα δάχτυλά τους με το Φάτσιο.

  Τα φτερά της πεταλούδας - Αντρέα Καμιλλέρι


         ’Mpanata
Πίτα από τη Σικελία με λουκάνικο και κουνουπίδι






υλικά:
1 μικρό κουνουπίδι (περίπου μισό κιλό)
300 γρ. χωριάτικα λουκάνικα (εδώ Λευκάδος)
1 μεγάλη πατάτα
1 κρεμμύδι
100 γρ. ελιές Καλαμών σε ροδέλες
καπνιστή πάπρικα, μπούκοβο γλυκό

ζύμη για ψωμί ή πίτσα
(εδώ έτοιμο μείγμα για πίτσα)


        



       

Οι παραδοσιακές συνταγές που δεν αναφέρουν ποσότητες υλικών ούτε αναλυτικά τη διαδικασία θέλουν θάρρος και λίγο θράσος, ιδίως αν πας να φτιάξεις  μια εμβληματική πίτα από τη Σικελία ούσα Ηπειρώτισσα κι ας ξέρεις από πίτες. Λειτουργώντας περισσότερο από ένστικτο έβαλα τις συγκεκριμένες ποσότητες και ανατρέχοντας για ασφάλεια στο πρωτότυπο κείμενο απέφυγα ένα σοβαρό λάθος: η συνταγή γίνεται με ζύμη ψωμιού και όχι με φύλλο για πίτα όπως θέλει η ελληνική μετάφραση.




      
Βράζουμε το κουνουπίδι και την πατάτα σε αλατισμένο νερό ή στον ατμομάγειρα, προσέχοντας να μην παραβράσουν και διαλυθούν. 

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια και την πατάτα σε λεπτές φέτες.


  


      
Αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη και κόβουμε το εσωτερικό των λουκάνικων σε μικρά κυβάκια. 

Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σωτάρουμε τα λουκάνικα να ροδίσουν και να ξεροψηθούν. 

Τα βγάζουμε σε πιάτο αφήνοντας στο τηγάνι το λάδι και το λίπος που έβγαλαν.




      
Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το σωτάρουμε στο λάδι του τηγανιού μέχρι να χρυσοκοκκινίσει.




           
Ρίχνουμε και το κουνουπίδι και σωτάρουμε μαζί για 5΄.



  
            
Προσθέτουμε τα λουκάνικα και την πατάτα και σωτάρουμε για άλλα 5΄. 

Κλείνουμε το μάτι - το τσακίρικο, αυτό για τις μεγάλες αποστάσεις.




  
      
Αλατίζουμε με σύνεση λόγω του λουκάνικου και της ελιάς, ρίχνουμε πιπέρι και νοστιμίζουμε με την πάπρικα και το μπούκοβο. 

Ρίχνουμε και τις ελιές και ανακατεύουμε καλά.






Αντί για ζύμη ψωμιού που λέει το κείμενο, έφτιαξα μια ζύμη για πίτσα. Για να κόψω δρόμο, χρησιμοποίησα το έτοιμο μείγμα των Μύλων Αγ. Γεωργίου με εξαιρετικά αποτελέσματα.


Ζύμωσα πολύ καλά το μείγμα και το  άφησα να ξεκουραστεί και ν’ ανέβει.

    
IMG_20180929_170516
IMG_20180929_171216
IMG_20180929_171221


Χώρισα τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο και άνοιξα με το χέρι το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο και διάμετρο 26 εκ. φροντίζοντας με υπομονή να καλύψω και τα τοιχώματα της φόρμας.

Άνοιξα το άλλο κομμάτι σε στρογγυλό δίσκο, στο μέγεθος της φόρμας.

Άφησα τη ζύμη να ανέβει ξανά και συνέχισα με βάση την αρχική συνταγή.
          
       
Όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων χρησιμοποίησα μάλλον περισσότερη ζύμη από όση χρειαζόταν αναλογικά με τη γέμιση. Την επόμενη φορά θα ξέρω.



IMG_20180929_173203
IMG_20180929_173525IMG_20180929_173532IMG_20180929_173707IMG_20180929_184038


Αδειάζουμε τη γέμιση στη φόρμα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.



IMG_20180929_184107
IMG_20180929_184212


               
Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη και κλείνουμε προσεκτικά τις άκρες σχηματίζοντας κορδόνι. 

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.



IMG_20180929_184254IMG_20180929_184324IMG_20180929_184439IMG_20180929_184458IMG_20180929_184502IMG_20180929_184505
   


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 35΄-40΄.



IMG_20180929_184513IMG_20180929_192321IMG_20180929_192331IMG_20180929_192339IMG_20180929_192355

  

Αφήνουμε την ’mpanata να κρυώσει ελαφρά και την ξεφορμάρουμε.



IMG_20180929_193940IMG_20180929_194011

      

Σερβίρουμε.



IMG_20180929_194901IMG_20180929_194910IMG_20180929_194906IMG_20180929_195014 IMG_20180929_195128  IMG_20180929_195145   IMG_20180929_195226IMG_20180929_195206 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου