Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Λαζάνια με πέστο και τυριά …

… Οικοδόμος νιώθω σήμερα. Χτίστης όπως ο ένας παππούς μου - μια και τον υπόλοιπο καιρό είμαι γραμματικός όπως ο άλλος μου παππούς, για να τιμήσω κάθε ρίζα τρομάρα μου.
Και λέω χτίστης επειδή τα σημερινά λαζάνια περισσότερο θέλουν χτίσιμο, συναρμολόγηση κι αρμολόημα, παρά μαγείρεμα.
Μια μπεσαμέλ χρειάζεσαι, τέσσερα διαφορετικά είδη τυριών κι έπειτα πιάνεις το πηλοφόρι, το μυστρί …


Λαζάνια με πέστο και τυριά






υλικά:
100 γρ. ημίσκληρο τυρί
50 γρ. καπνιστό τυρί
2 μπάλες μοτσαρέλα
γραβιέρα ή ρεγκάτο
1 βαζάκι σάλτσα πέστο
2 κουταλιές κουκουνάρι
15-17 λαζάνια (φύλλα )

Για τη μπεσαμέλ:
      80 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
810 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
                                     
   προαιρετικά: ξηρή μυζήθρα




Επειδή δε βράζουμε ούτε ζεματάμε τα λαζάνια, είναι προτιμότερο να φτιάξουμε το φαγητό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσουμε αποβραδίς στο ψυγείο ώστε τα λαζάνια να μαλακώσουν από τη μπεσαμέλ.


Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ λυώνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. 

Καβουρντίζουμε για 2΄-3΄ και προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη για να διαλυθεί καλά το αλεύρι και να μη σβωλιάσει η μπεσαμέλ.




Μόλις η σάλτσα πήξει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Νοστιμίζουμε με λίγη ξηρή μυζήθρα ψιλοτριμμένη, αλατοπιπερώνουμε με μέτρο, ρίχνουμε μια πρέζα μοσχοκάρυδο και την ανακατεύουμε καλά, για να μην κάνει κρούστα.

 



Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά.

Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ και στρώνουμε 5 λαζάνια.



Ρίχνουμε από πάνω μερικές κουταλιές πέστο. 

Σκορπίζουμε ημίσκληρο και καπνιστό τυρί.



Σπάμε με το χέρι σε κομμάτια τη μία μπάλα μοτσαρέλα και τρίβουμε από πάνω λίγη γραβιέρα.

  

Στρώνουμε 5-6 φύλλα λαζάνια, ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ, πέστο και απελευθερώνουμε το Βικέντιο που κρύβεται μέσα μας.





Σκορπάμε από πάνω τα τέσσερα είδη τυριών.





Καλύπτουμε με μια τελευταία στρώση λαζάνια. 

Απλώνουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με ημίσκληρο τυρί και γραβιέρα και σκορπίζουμε από πάνω το κουκουνάρι.



Καλύπτουμε το πυρέξ πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. 

Αφήνουμε τα λαζάνια στο ψυγείο να μαλακώσουν για 3-4 ώρες. 

Ακόμη καλύτερα φτιάχνουμε το φαγητό αποβραδίς και το αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
 
Ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄.

 Ενισχύουμε με λίγο τυρί ακόμη αν θέλουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄-15΄ακόμη για να ροδίσει η επιφάνεια.




 

Σερβίρουμε.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου