Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Αρμιόπιτα …


… Ο ποντικός δε χώραγε στην τρύπα του, έσερνε και κολοκύθια. Κι επειδή ο συγκεκριμένος ποντικός πήγε στην Καστοριά έσερνε και αρμιά.
Τι να μου πω; Δε φτάνει που έκανα έξι μήνες να καταφέρω να πάω μια εκδρομή, αντί να πάρω γούνινες παντόφλες, γάντια και σουβενίρ, άντε και κανένα γίγαντα, γυρνάω τα μπακάλικα να βρω αρμιά, το λάχανο που οι Καστοριανοί  βάζουν στην άλμη στα μέσα Νοεμβρίου και το βγάζουν τα Χριστούγεννα για να φτιάξουν γιαπράκια.
Εγώ γιατί το ψάχνω, θα μου πω; Επειδή είμαι λοξή.
Αλλά επειδή μ’ αγαπάω και δε μου χαλάω χατήρι, και αρμιά βρήκα και στα Γιάννενα την κουβάλησα και δυο συνταγές θα φτιάξω. Ξεκινώντας φυσικά από την …


Αρμιόπιτα






υλικά:
1 μικρό λάχανο αρμιά
3 αυγά
πάπρικα καπνιστή (εδώ γλυκειά)
1 κουταλιά βούτυρο
2 φύλλα σφολιάτας





Η αρμιόπιτα γίνεται με τη λεγόμενη μακεδονική σφολιάτα, που οι νοικοκυρές φτιάχνουν μόνες τους ανοίγοντας ένα φύλλο, το οποίο αλείφουν με λιπαρή ουσία, κόβουν ακτινωτά κι ύστερα διπλώνουν και ξαναανοίγουν. Δε θα παραστήσω ότι ξέρω ή μπορώ να το κάνω και θα χρησιμοποιήσω έτοιμη σφολιάτα υπονομεύοντας την όποια αυθεντικότητα της συνταγής.








Κόβουμε το λάχανο στη μέση, αφαιρούμε τη σκληρή καρδιά του κι ύστερα το κόβουμε με το ψαλίδι σε μικρές λωρίδες. 

Επειδή είμαστε ασυνήθιστοι σε πολύ έντονες γεύσεις, εγώ το έστυβα πριν το κόψω.





Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά λάδι και μια κουταλιά βούτυρο και σωτάρουμε το λάχανο σε μέτρια φωτιά. 

Νοστιμίζουμε με πιπέρι και πάπρικα και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 5΄.



Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά. 

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να γίνει χλιαρή.









Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.

Απλώνουμε τη γέμιση.






Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας δημιουργώντας πτυχώσεις και ενώνοντας τις άκρες για να κλείσουν καλά. 

Αν θέλουμε τις κλείνουμε σχηματίζοντας κορδονάκι.




Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλείφουμε αν θέλουμε με αυγό.

 Εγώ προτίμησα το γάλα και πασπάλισα με παπαρουνόσπορο για την αντίθεση.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς Κελσίου, για 35΄-40΄, πάντα ανάλογα με το φούρνο. 

Αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε τη λειτουργία του θερμού αέρα ή το γκριλ για να πάρει ωραίο χρώμα η σφολιάτα.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.


 





Σερβίρουμε.















Η αρμιόπιτα γίνεται και νηστίσιμη, μόνο με φύλλο και λάχανο.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου