… Καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια.
Γνωστόν και σοφόν. Σαφές, όμως;
Ποια επιτέλους είναι αυτά τα περιβόητα παραπούλια;
Ο καθένας έχει κι άλλη απάντηση και μόνο η δική του είναι η σωστή. Ακόμη κι ο θείος Γκούγκλης, στον οποίο κατέφυγα τελικά, δεν κατάφερε να με διαφωτίσει.
Έτσι παρέμεινα στο σκότος της αμάθειας, μαζί με μια σακούλα γεμάτη με τις πολύ ενδιαφέρουσες πρασινάδες που είχα ψωνίσει. Έμοιαζαν με γιγάντια λαχανάκια Βρυξελλών. Ήταν άραγε αυτά τα περίφημα παραπούλια; Ή μήπως επρόκειτο για λαχανίδες, ίδιες μ’ εκείνες που έβραζαν τα 3 γουρουνάκια όταν προσγειώθηκε στο καζάνι τους ο δύσμοιρος λύκος;
Και πώς να τις φτιάξω; Μου φαινόταν πολύ άδοξο για το μυστήριο που τις περιέβαλλε, να τις βράσω απλώς και να τις φάω με μπόλικο λεμόνι.
Τότε θυμήθηκα το βασιλιά της Ντολμανδίας. Αυτό είναι. Θα φτιάξω ντολμαδάκια. Κι αν δεν είναι 88, δεν πειράζει. Αρκεί να τα τρώμε οχτώ-οχτώ, όπως συστήνει και ο Ευγένιος …
Λαχανιδοντολμάδες λαδεροί
υλικά:
200 γρ. ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
άνηθος, δυόσμος
κουκουνάρι, σταφίδες (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι
λαχανίδες ή παραπούλια ή απλώς λάχανο
Ζεματάμε ολόκληρο το λάχανο που θα χρησιμοποιήσουμε μέχρι να μαλακώσει και ξεχωρίζουμε προσεκτικά τα φύλλα.
Αχνίζουμε με λίγο νερό τα κρεμμύδια να μαλακώσουν, προσθέτουμε λάδι και ρίχνουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες.
Κρατάμε το λαχανόφυλλο από την ανάποδη πλευρά, βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε πρώτα τις πλαϊνές πλευρές και τυλίγουμε.
Καλύπτουμε τη βάση μιας πλατιάς κατσαρόλας με λαχανόφυλλα.
Αλατίζουμε ελαφρά και φτιάχνουμε από πάνω μια ίδια, δεύτερη στρώση.
Ρίχνουμε το χυμό από 1-2 λεμόνια, 2 ποτήρια ζεστό νερό, λάδι αν θέλουμε και καλύπτουμε τους ντολμάδες με 1 βαθύ πιάτο, για να μη χοροπηδάνε μέσα στην κατσαρόλα.
Όταν κρυώσουν, τους βγάζουμε σε πιατέλα και τους περιχύνουμε με λεμόνι.
Στην Κωνσταντινούπολη τρώγονται κρύοι και αποτελούν βασικό πιάτο κάθε γιορτινού τραπεζιού και απαραίτητο πιάτο του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού, μιας και το ρύζι όπως και οι ξηροί καρποί συμβολίζουν την αφθονία και την καλή τύχη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου