Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Χυλοπιτάκι φούρνου με μπρόκολο και τυριά …

Ήτανε να μην πάρω φόρα και σβάρνα τις λαϊκές. Κρατάει λιγάκι ο καιρός παρά τα ξεσπάσματά του κι οι μπαξέδες ακόμα βγάζουν ζαρζαβατικά. Βρίσκεις ντομάτες γινωμένες και φτηνές για σάλτσα, πελτέ και λιαστές, βρίσκεις όμως και τα πρώτα φθινοπωρινά σε λίγους ακόμη πάγκους.
Λάχανο δοκίμασα κι ας μην έπιασαν ακόμη τα κρύα κι οι πάχνες που το νοστιμίζουν, σήμερα επεκτάθηκα στο μπρόκολο. Ακριβούτσικο ήταν αλλά ζηλέψαμε μια συνταγή …



Χυλοπιτάκι φούρνου με μπρόκολο και τυριά



IMG_20180904_140512



υλικά:
350 γρ. χυλοπιτάκι (ή πλεξούδες)
350 γρ. μπρόκολο (μόνο μπουεκτάκια)
80 γρ. ημίσκληρο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
1 μπάλα μοτσαρέλα
80 γρ. γραβιέρα ή πεκορίνο
μοσχοκάρυδο
φασκόμηλο
βούτυρο







Βάζουμε τη μοτσαρέλα σε σουρωτήρι να στραγγίξει μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. 

Τρίβουμε το ημίσκληρο στο χοντρό τρίφτη και τη γραβιέρα στον ψιλό.

Βράζουμε για 5΄ το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε.



IMG_20180904_133250



Λυώνουμε λίγο βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζουμε το φασκόμηλο. 

Μόλις πάρει χρώμα, το βγάζουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι το μπρόκολο. 

Το σωτάρουμε για 3΄-4΄, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.



IMG_20180904_133927IMG_20180904_133935IMG_20180904_134213



Στο νερό που έβρασε το μπρόκολο βράζουμε το χυλοπιτάκι για 2΄  λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία του.



IMG_20180904_133311IMG_20180904_133948



Βγάζουμε το χυλοπιτάκι με τρυπητή κουτάλα και το ρίχνουμε απευθείας στο μπρόκολο.

 Ανακατεύουμε προσεκτικά και τα αφήνουμε μαζί 4΄-5΄ για ασμπέτε (to know us better, Χρόνη μου).



IMG_20180904_134610IMG_20180904_134718



Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε το χυλοπιτάκι με το μπρόκολο.

Προσθέτουμε τη μοτσαρέλα σε κομμάτια, το ημίσκληρο τυρί και τη γραβιέρα. 

Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά.



IMG_20180904_134758IMG_20180904_134822IMG_20180904_134923IMG_20180904_134950IMG_20180904_135105IMG_20180904_135110



Πασπαλίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου για 10΄.

          

IMG_20180904_140504IMG_20180904_140519IMG_20180904_140528IMG_20180904_140557




Σερβίρουμε αμέσως με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.




IMG_20180904_140719IMG_20180904_140804IMG_20180904_140811IMG_20180904_140822IMG_20180904_140954






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου