… Φραγή εισερχομένων θλίψεων. Με μαγείρεμα.
Και μια ελαφρώς περίπλοκη συνταγή, ν’ απασχολεί το μυαλό και τα χέρια …
Σαρτού με ρύζι
υλικά:
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καρότο
1 κλαράκι σέλερυ ή σέλινο
1 σκελίδα σκόρδο
2 δαφνόφυλλα
1 κουταλιά τοματοπελτές
2 κονσέρβες ολόκληρα τοματάκια
8 κεφτεδάκια
1 κούπα αρακάς
4 κούπες ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
1 1/4 λίτρου ζωμός κότας
2 αυγά
1 κούπα τριμμένη γραβιέρα/παρμεζάνα
1 κούπα τριμμένη φρυγανιά ( ή ξερά ψίχουλα)
1 μπάλα μοτσαρέλα
βασιλικός
άκρες από σκληρό τυρί
Η αρχική παραδοσιακή συνταγή για σαρτού έχει συκωτάκια και άλλα κομμάτια κρέας μέσα στη σάλτσα καθώς και σωταρισμένο αρακά. Οι πιο σύγχρονες εκδοχές αντικατέστησαν τα συκωτάκια με μοσχάρι σε μικρά κομμάτια ή κεφτεδάκια. Υπάρχει και η απλούστερη και πιο ελαφριά εκδοχή μόνο με σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα.
Εγώ έκανα ένα συνδυασμό χρησιμοποιώντας όμως, για οικονομία χρόνου και δυνάμεων, έτοιμα κεφτεδάκια.
Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το καρότο και το σέλερυ σε κυβάκια για 5΄.
Προσθέτουμε το σκόρδο σε φετάκια, τα δαφνόφυλλα, αλατίζουμε και ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας.
Ανακατεύουμε να απλωθεί ο πελτές σε όλο το μείγμα.
Ρίχνουμε τα ολόκληρα τοματάκια και τα σπάμε προσεκτικά σε μικρότερα κομμάτια με ξύλινη κουτάλα.
Αν ακολουθήσουμε τον ιταλικό τρόπο, ρίχνουμε στη σάλτσα τις άκρες από κάποιο σκληρό τυρί για να δώσουμε αρμύρα και γεύση στη σάλτσα και 1-2 κοτσάνια βασιλικό για άρωμα.
Αν δε μας αρέσει ο βασιλικός μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 30΄.
Στα τελευταία 10΄ λεπτά προσθέτουμε τα τηγανισμένα ή ψημμένα κεφτεδάκια και τον αρακά.
Απομακρύνουμε τα δαφνόφυλλα, το κομμάτι του τυριού και το βασιλικό από τη σάλτσα και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Βάζουμε το ζωμό να πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Αλατίζουμε ελαφρά, ρίχνουμε το δεύτερο δαφνόφυλλο, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 15΄ περίπου.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε το ρύζι και το βάζουμε σε μεγάλο μπωλ να κρυώσει για 10΄.
Μόλις κρυώσει ελαφρά το ρύζι το δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε τα αυγά και το τριμμένο τυρί.
Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε το μείγμα.
Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα και πολύ προσεκτικά μια φόρμα για κέικ.
Την πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά ή τα ψίχουλα να καλυψθεί πολύ καλά παντού η φόρμα.
Τη γυρίζουμε ανάποδα και τινάζουμε ελαφρά.
Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε κυβάκια και τη ρίχνουμε στη σάλτσα.
Παίρνουμε με τα χέρια μας ποσότητες από το μείγμα του ρυζιού και αρχίζουμε να ‘ντύνουμε’ τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας.
Δημιουργούμε ένα αρκετά παχύ στρώμα και φροντίζουμε να περισσέψει μία ποσότητα ρυζιού για να καλύψουμε από πάνω τη γέμιση.
Αδειάζουμε τη σάλτσα στο κέλυφος του ρυζιού.
Καλύπτουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο ρύζι.
Πασπαλίζουμε ξανά με μπόλικη τριμμένη φρυγανιά και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Βάζουμε επάνω και μερικά κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄.
Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 10΄ και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
Βάζουμε το σαρτού σε πιατέλα και γεμίζουμε το κέντρο με τη σάλτσα που έχει περισσέψει.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα ή πεκορίνο και γαρνίρουμε με φυλλαράκια βασιλικού.
Σερβίρουμε.
Το φαγητό ήταν εξαιρετικό, οφείλω να επισημάνω όμως ότι δεν πέτυχα το εξωτερικό τραγανό στρώμα φρυγανιάς. Τι να κάνω, δεν είμαι Ιταλίδα, μια απλή Ελληνίδα είμαι με διεθνείς περιέργειες και ντόπια ειλικρίνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου