Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Σαρτού με ρύζι …

… Φραγή  εισερχομένων θλίψεων. Με μαγείρεμα.
Και μια ελαφρώς περίπλοκη συνταγή, ν’ απασχολεί το μυαλό και τα χέρια …

     
      Σαρτού με ρύζι


IMG_20180919_195437


υλικά:
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καρότο
1 κλαράκι σέλερυ ή σέλινο
1 σκελίδα σκόρδο
2 δαφνόφυλλα
1 κουταλιά τοματοπελτές
2 κονσέρβες ολόκληρα τοματάκια

8 κεφτεδάκια
1 κούπα αρακάς
 

4 κούπες ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
1 1/4 λίτρου ζωμός κότας
2 αυγά
1 κούπα τριμμένη γραβιέρα/παρμεζάνα
1 κούπα τριμμένη φρυγανιά ( ή ξερά ψίχουλα)
1 μπάλα μοτσαρέλα

βασιλικός
άκρες από σκληρό τυρί




Η αρχική παραδοσιακή συνταγή για σαρτού έχει συκωτάκια και άλλα κομμάτια κρέας μέσα στη σάλτσα καθώς και σωταρισμένο αρακά. Οι πιο σύγχρονες εκδοχές αντικατέστησαν τα συκωτάκια με μοσχάρι σε μικρά κομμάτια ή κεφτεδάκια. Υπάρχει και η απλούστερη και πιο ελαφριά εκδοχή μόνο με σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα.
Εγώ έκανα ένα συνδυασμό χρησιμοποιώντας όμως, για οικονομία χρόνου και δυνάμεων, έτοιμα κεφτεδάκια.




Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το καρότο και το σέλερυ σε κυβάκια για 5΄.

Προσθέτουμε το σκόρδο σε φετάκια, τα δαφνόφυλλα, αλατίζουμε και ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας. 

Ανακατεύουμε να απλωθεί ο πελτές σε όλο το μείγμα.



IMG_20180919_135849IMG_20180919_140456IMG_20180919_140614



Ρίχνουμε τα ολόκληρα τοματάκια και τα σπάμε προσεκτικά σε μικρότερα κομμάτια με ξύλινη κουτάλα.

Αν ακολουθήσουμε τον ιταλικό τρόπο, ρίχνουμε στη σάλτσα τις άκρες από κάποιο σκληρό τυρί για να δώσουμε αρμύρα και γεύση στη σάλτσα και 1-2 κοτσάνια βασιλικό για άρωμα. 

Αν δε μας αρέσει ο βασιλικός μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.



IMG_20180919_140715IMG_20180919_141049



Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 30΄. 

Στα τελευταία 10΄ λεπτά προσθέτουμε τα τηγανισμένα ή ψημμένα κεφτεδάκια και τον αρακά. 

Απομακρύνουμε τα δαφνόφυλλα, το κομμάτι του τυριού και το βασιλικό από τη σάλτσα και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.



IMG_20180919_155855IMG_20180919_160524IMG_20180919_160739IMG_20180919_160806

          

Βάζουμε το ζωμό να πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. 

Αλατίζουμε ελαφρά, ρίχνουμε το δεύτερο δαφνόφυλλο, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 15΄ περίπου.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε το ρύζι και το βάζουμε σε μεγάλο μπωλ να κρυώσει για 10΄.

Μόλις κρυώσει ελαφρά το ρύζι το δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε τα αυγά και το τριμμένο τυρί. 

Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε το μείγμα.



IMG_20180919_182157IMG_20180919_182211_1IMG_20180919_182324



Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα και πολύ προσεκτικά μια φόρμα για κέικ.

 Την πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά ή τα ψίχουλα να καλυψθεί πολύ καλά παντού η φόρμα. 

Τη γυρίζουμε ανάποδα και τινάζουμε ελαφρά.



IMG_20180919_182625IMG_20180919_182812



Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε κυβάκια και τη ρίχνουμε στη σάλτσα.



IMG_20180919_182917IMG_20180919_182923



Παίρνουμε με τα χέρια μας ποσότητες από το μείγμα του ρυζιού και αρχίζουμε να ‘ντύνουμε’ τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας. 

Δημιουργούμε ένα αρκετά παχύ στρώμα και φροντίζουμε να περισσέψει μία ποσότητα ρυζιού για να καλύψουμε από πάνω τη γέμιση.



IMG_20180919_183004IMG_20180919_183145IMG_20180919_183303



Αδειάζουμε τη σάλτσα στο κέλυφος του ρυζιού.



IMG_20180919_183428IMG_20180919_183432



Καλύπτουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο ρύζι.



IMG_20180919_183449IMG_20180919_183540IMG_20180919_183545



Πασπαλίζουμε ξανά με μπόλικη τριμμένη φρυγανιά και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. 

Βάζουμε επάνω και μερικά κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη.



IMG_20180919_183708IMG_20180919_183715IMG_20180919_183747



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄.

Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 10΄ και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.



IMG_20180919_191819IMG_20180919_194415



Βάζουμε το σαρτού σε πιατέλα και γεμίζουμε το κέντρο με τη σάλτσα που έχει περισσέψει. 

Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα ή πεκορίνο και γαρνίρουμε με φυλλαράκια βασιλικού.



IMG_20180919_195426IMG_20180919_195433IMG_20180919_195445IMG_20180919_195450IMG_20180919_195501




Σερβίρουμε.




IMG_20180919_195511IMG_20180919_203432IMG_20180919_195504IMG_20180919_203502IMG_20180919_203509IMG_20180919_203516




Το φαγητό ήταν εξαιρετικό, οφείλω να επισημάνω όμως ότι δεν πέτυχα το εξωτερικό τραγανό στρώμα φρυγανιάς. Τι να κάνω, δεν είμαι Ιταλίδα, μια απλή Ελληνίδα είμαι με διεθνείς περιέργειες και ντόπια ειλικρίνεια.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου