… Σκέψου πόσο απελπισμένη είμαι, που αναζητάω λίγη γλύκα στις γλυκοπατάτες. Να σπάσει η αλυσίδα των απανωτών απογοητεύσεων, να κοπεί το κομπολόι της αναποδιάς, να έρθει μια γλυκιά στιγμή.
Ποτέ δεν είχα αγοράσει γλυκοπατάτες μέχρι σήμερα. Παρότι δε χορταίνω τις κόκκινες κολοκύθες δεν ξέρω γιατί δεν αποτόλμησα να δοκιμάσω τις συγγενικές σε γεύση γλυκοπατάτες. Τόσο δημοφιλείς στις Κολλημένες Πολιτείες, τόσο άσημες εδώ, ας δείξω για μια φορά εμπιστοσύνη στη γαστρονομική παράδοση της υπερδύναμης …
Γλυκοπατάτες au gratin
υλικά:
2-3 γλυκοπατάτες (500-600 γρ.)
1/2 κουτ. τσ. πάστα τσίλι
200 γρ. φέτα
100 γρ. σκληρό ή ημίσκληρο τυρί
200 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
160 γρ. στραγγιστό γιαούρτι χωρίς λιπαρά
2 αυγά
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
μαϊντανός ψιλοκομμένος
Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε φέτες κι ύστερα σε μπαστουνάκια.
Τις βάζουμε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος, τις αλατοπιπερώνουμε, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄-20΄, ανακατεύοντας μια φορά και χρησιμοποιώντας για ευκολία τη λειτουργία του θερμού αέρα.
Βάζουμε σε μπωλ τα αυγά, το γιαούρτι, το αλεύρι, το μπέικιν και το μαϊντανό.
Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε ξανά.
Τραβάμε έξω το σκεύος με τις γλυκοπατάτες και ρίχνουμε από πάνω την πάστα τσίλι, τη φέτα χοντροτριμμένη και το τυρί της επιλογής μας.
Περιχύνουμε με την κρέμα και κουνάμε το σκεύος για να απλωθεί παντού.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20΄ περίπου, ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η επιφάνεια.
Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 15΄ και κόβουμε σε μερίδες.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου