Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

Πώς ήθελα να έχω ένα και δύο …

… και τρία και τέσσερα τυριά. Γιατί παιδιά δεν ήθελα ποτέ να έχω τόσα, απ’ την αρχή το ήξερα. Ένα παιδί, που κάνει για δέκα. Το δέκα το καλό.
Τυριά λοιπόν ήθελα αλλά όχι για τα φερώνυμα ριγκατόνι, αλλά για το μπρόκολο που μου έμεινε στην κατάψυξη και λέω να ξεχειμωνιάσω πια. Τέσσερα τυριά ήθελε, το ένα μου έλειπε, το καπνιστό αλλά καλύτερα. Εξάλλου, απαγορεύεται το κάπνισμα  …



Μπρόκολο γκρατέν με τυριά



IMG_20180505_131051

 

υλικά:
650 γρ. μπρόκολο (εδώ κατεψυγμένο)
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (εδώ 0%)
200 ml κρέμα γάλακτος (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
2 αυγά
1 κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. φέτα
80 γρ. ημίσκληρο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
30 γρ. γραβιέρα






Ζεματάμε το μπρόκολο ίσα να μαλακώσει και να τρυπιέται με πηρούνι. Το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το χωρίζουμε σε μικρότερα μπουκετάκια.

Χτυπάμε τα αυγά με τον αυγοδάρτη και ρίχνουμε το γιαούρτι. Μόλις αναμειχθούν, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, λίγο αλάτι και πιπέρι. Σπάμε τη φέτα με το χέρι, τρίβουμε το ημίσκληρο στο χοντρό τρίφτη και τη γραβιέρα στο λεπτό, τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε.



IMG_20180505_122702
IMG_20180505_123024


Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και αραδιάζουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και περιχύνουμε με το μείγμα κρέμας και τυριών.



IMG_20180505_123125IMG_20180505_123141IMG_20180505_123205


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου για 35΄ περίπου. Προς το τέλος του ψησίματος χρησιμοποιούμε το θερμό αέρα ή το γκριλ για να ‘γκρατινάρουμε’ την επιφάνεια του φαγητού.



IMG_20180505_131058
IMG_20180505_131102IMG_20180505_131108IMG_20180505_131111


Σερβίρουμε.


SAM_7359
SAM_7361SAM_7364SAM_7363SAM_7365






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου