Κυριακή, 13 Μαΐου 2018

Αν με αφήσεις ήσυχη …

… και με απαλλάξεις από γλυκανάλατες ευχές, τα μυροβόλα λέλουδα και το χαρτί του χαλβά, θα σου φτιάξω την αγαπημένη σου πίτα …



Κρεατόπιτα με μοσχάρι και μαύρη μπύρα



SAM_6928



υλικά:
600 γρ. μοσχάρι κομμένο σε μικρούς κύβους
3 μέτρια κρεμμύδια σε κυβάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 καρότα σε κυβάκια
1 κλαράκι σέλινο
4-5 μανιτάρια σε λεπτά φετάκια
200 γρ. ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά
1 κουτί μαύρη μπύρα (500 ml)
1-2 κοφτές κουταλιές αλεύρι
1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο

2 φύλλα σφολιάτας








Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα και γυαλίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 5΄-10΄. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλινο και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το μοσχάρι και το δεντρολίβανο.



IMG_20180311_174753IMG_20180311_174944



Αλατοπιπερώνουμε και μόλις το κρέας αλλάξει χρώμα ρίχνουμε το αλεύρι και τη μπύρα. Αφήνουμε να πάρει βράση, συμπληρώνουμε λίγο νερό μέχρι να σκεπαστούν σχεδόν τα υλικά, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε στη χαμηλότερη δυνατή ένταση για 1.30΄.



IMG_20180311_175121IMG_20180311_175340IMG_20180311_175909

 

Ανοίγουμε το καπάκι και ελέγχουμε το μαγείρεμα. Μετά τη μιάμιση ώρα, το μοσχάρι έχει λιώσει κι η σάλτσα είναι πηχτή και δεμένη. Αν όμως το ζουμί είναι ακόμη κάπως αραιό, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε χωρίς καπάκι, μέχρι να πήξει όσο θέλουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.  Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του τυριού που έχουμε τρίψει στο χοντρό τρίφτη και ανακατεύουμε καλά να λυώσει.



IMG_20180311_194831IMG_20180311_194915IMG_20180311_211615



Βουτυρώνουμε ένα βαθύ πυρέξ ή κεραμικό πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και σκορπίζουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί.

Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας τσαλακώνοντάς το ώστε να μην είναι επίπεδο και κλείνοντας καλά τις άκρες. Χαράζουμε ελαφρά ή τρυπάμε με πηρούνι το σκέπασμα της πίτας για να βγαίνει ο ατμός του ψησίματος.

Ψήνουμε την κρεατόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 50΄ φροντίζοντας να πάρει ωραίο χρώμα η επιφάνεια.



SAM_6922SAM_6920SAM_6924SAM_6923

 

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα σε θερμοκρασία δωματίου για 10΄-15΄.

Κόβουμε χορταστικά κομμάτια και σερβίρουμε.

 

SAM_6926SAM_6929SAM_6925SAM_6927SAM_6930SAM_6931SAM_6932

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου