Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

Δεκαοχτούρα …

… είναι αυτή, όχι καρυδόπιτα. Ό,τι και να τη ρωτήσεις δεκαοχτώ απαντάει. Πόσα αυγά έχεις; Δεκαοχτώ. Πόσες κουταλιές καρύδι; Δεκαοχτώ. Πόσο αλεύρι; Μη μου, πεις,άσε με να μαντέψω. Μήπως δεκαοχτώ;
Όταν μεγαλώσω θ’ ανοίξω ένα σχολείο για δεκαοχτούρες και θα τις μάθω να μετράνε μέχρι το δεκαεννιά. 
Και θα φτιάχνω …




Καρυδόπιτα χωρίς αυγά
 

 

SAM_7457



υλικά:
650 ml χυμός πορτοκαλιού
200 ml ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
ξύσμα πορτοκαλιού
600 γρ. κόκκινη φαρίνα
(που φουσκώνει μόνη της)
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας κακάο
150-200 γρ. τριμμένα καρύδια
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα (σκόνη)
κανέλα, γαρύφαλλο

Για το σιρόπι:
500 ml νερό
300 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές μέλι
χυμός από μισό λεμόνι






Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπωλ τη φαρίνα, την άχνη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέτουμε τα καρύδια και τα κανελογαρύφαλλα και ανακατεύουμε.

SAM_7408SAM_7409

    

Σε άλλο μπωλ αναμειγνύουμε το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι και το κονιάκ και αρωματίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού.

SAM_7412SAM_7414

    

Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο των στερεών υλικών και ρίχνουμε το μείγμα των υγρών, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ή με σπάτουλα σιλικόνης. Φροντίζουμε να ανασηκώνουμε συχνά το μείγμα από κάτω προς τα πάνω για να εξασφαλίσουμε ότι δεν έχει μείνει αλεύρι στον πάτο του μπωλ.

SAM_7411SAM_7421SAM_7423

    

Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί.

          

     SAM_7426SAM_7427SAM_7429



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 50΄-55΄, ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει.




SAM_7430SAM_7431


Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 4΄-5΄ τα υλικά του.
 


SAM_7435SAM_7440SAM_7442

Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα κρύα με το χλιαρό σιρόπι. Ρίχνουμε πρώτα μια κουτάλα σιρόπι παντού κι όταν απορροφηθεί ρίχνουμε μία ακόμη, κι ύστερα άλλη μία. Χαράζουμε την καρυδόπιτα σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια και συνεχίζουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο σιρόπι στα σημεία που χαράξαμε ώστε να φτάσει το σιρόπι μέχρι κάτω.


SAM_7443SAM_7444SAM_7445SAM_7446   


Σερβίρουμε. Εμείς την προτιμάμε σκέτη, κάποιοι θα βάλουν δίπλα και λίγο παγωτό.


SAM_7455SAM_7458SAM_7456SAM_7459SAM_7460



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου