… Εποχιακά δεν είναι μόνο τα χριστουγεννιάτικα που γεμίζουν τα ράφια απ’ τον Οκτώβριο, ούτε τα σωσίβια κι οι σαγιονάρες που πιάνουν στασίδι αμέσως μετά το Πάσχα, τα σχολικά που εκτοπίζουν τις τελευταίες ψάθες ή τ’ αποκριάτικα που ξεσπίτωσαν τον Αη-Βασίλη.
Εποχιακά είναι και τα φαγητά. Κανονικά.
Σε όλες τις κουζίνες του κόσμου τα φαγητά ακολουθούσαν, όπως τα στρουμφάκια, τη μητέρα φύση και τον πατέρα χρόνο. Κι όσοι δε χάσαμε ποτέ μας επεισόδιο, ξέρουμε καλά τι συμβαίνει όταν ο πατέρας χρόνος μπλέξει τις εποχές τρελλαίνοντας φύση και στρουμφάκια.
Ύστερα όμως ήρθαν οι τεχνητές μέλισσες που γονιμοποιούνε τα πάντα διαρκώς. Κι η μητέρα φύση παραμέρισε βλέποντας κολοκυθάκια το χειμώνα, κουνουπίδια το καλοκαίρι, σταφύλια το Φλεβάρη κι άλλες ανίερες συμμαχίες.
Τότε λοιπόν που τα φαγητά ανήκαν στην εποχή τους και το Αιγαίο στα ψάρια, φτιάχναμε γεμιστά μόνο το καλοκαίρι και χοιρινό με λάχανο μόνο το χειμώνα.
Οι Ιταλοί όμως, κάπως πιο πονηροί, φτιάχνουν σούπα μινεστρόνε κάθε εποχή. Εκμεταλλευόμενοι τα ζαρζαβάτια της δεν έχουν μόνο θερινά και χειμερινά ανάκτορα αλλά και ενδιάμεσα τοιαύτα.
Το φθινοπωρινό μινεστρόνε που συνδύαζε τα τελευταία φασολάκια και κολοκυθάκια με τα πρώτα πράσα το δοκιμάσαμε. Να περάσει το επόμενο …
Χειμωνιάτικο μινεστρόνε
υλικά:
150 γρ. κοφτό μισό μακαρονάκι
2 φέτες μπέικον
1 καρότο
1 κλωναράκι σέλινο
1 άσπρο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
100 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
100 γρ. φασολάκια στρογγυλά κατεψυγμένα
1/2 μικρό κουνουπίδι
2 ολόκληρα τοματίνια (από κονσέρβα)
1/2 κουτ. γλυκού τοματοπελτές
1,5 λίτρο ζωμός λαχανικών
1 κλαράκι δεντρολίβανο
40 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα
Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά.
Κόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τα φασολάκια και το σέλινο σε μικρά κομμάτια.
Χωρίζουμε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια και πολτοποιούμε το σκόρδο.
Κόβουμε σε κυβάκια τα τοματίνια και ρίχνουμε καυτό νερό στον αρακά και τα φασολάκια για να ξεπαγώσουν.
Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι σε μια κατσαρόλα.
Ροδίζουμε κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και σέλινο μαζί με το μπέικον που έχουμε κόψει σε κομμάτια.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, ανακατεύουμε 2-3 φορές και ρίχνουμε το ζωμό.
Διαλύουμε τον τοματοπελτέ και τον προσθέτουμε στη σούπα μαζί με το δεντρολίβανο.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και βράζουμε τη σούπα για 45΄, χρόνος αρκετός για να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, αλατίζουμε όσο χρειάζεται και βράζουμε σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Ρίχνουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε το μινεστρόνε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου