Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018

Μη φοβηθείς …

… τη φωτιά, τραγουδούσε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης; Μη φοβηθείς την κατάψυξη, τραγουδάω εγώ. Κι έχω και δίκιο.
Διότι ενώ όλοι αγοράζουμε με περισσή ευκολία κατεψυγμένα φαγητά, πίτες και γλυκά, διστάζουμε να καταψύξουμε τα δικά μας. Κι είναι τόσο βολική συνήθεια. Τα κομμάτια της πίτας που δε μπορέσαμε να φάμε - γιατί τις φτιάχνουμε και σε σινί εδώ στην Ήπειρο, μια τελευταία μερίδα φασολάδα που υπομονεύει στο ψυγείο, τα γεμιστά που περίσσεψαν παρότι κάναμε το λαδερό μας καθήκον Τετάρτη-Παρασκευή, όλα θα διατηρηθούν σε αρίστη κατάσταση και θα κάνουν δεύτερη λαμπρή καριέρα όταν η περίστασις το απαιτεί.
Δεν είναι μια και δυο οι φορές που κυριολεκτικά με έσωσαν. Είτε το φαΐ μας έλειπε, είτε το προσφάι, οι εφεδρείες μου αποδείχτηκαν χρυσές …

 

Γεμιστά για την κατάψυξη

 

IMG_20171126_083723

 

υλικά:
γεμιστά (ή άλλο φαγητό που περίσσεψε)
σκεύη μιας χρήσης με καπάκι

 

 

 

Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει εντελώς πριν το βάλουμε σε μερίδες μέσα στα αλουμινένια ταψάκια μιας χρήσης. Κλείνουμε προσεκτικά με το καπάκι και γράφουμε τι περιέχει το κάθε σκεύος και, αν θέλουμε, την ημερομηνία κατάψυξης.

 

 

IMG_20171126_083648

 

 

IMG_20171126_083717

 

 

IMG_20171126_083827

 

 

IMG_20171126_083700

 

 

Κι όταν πεθυμήσουμε γεμιστά, τα βγάζουμε αποβραδίς στη συντήρηση του ψυγείου να ξεπαγώσουν. 15΄ πριν τα σερβίρουμε, τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, και γίνονται ξανά φρεσκομαγειρεμένα.





IMG_20171213_132306

 

 

IMG_20171213_135132

 

 

IMG_20171213_135137

 

 

Και μια και τό ’φερε η κουβέντα, ας θυμηθούμε τις πίτσες και τις κερασόπιτες για κατάψυξη. Κι ας μη διστάζουμε να καταψύχουμε λαχανικά στην εποχή τους, που βρίσκουμε σε πολύ καλές τιμές στις λαϊκές αγορές. Πράσα πλυμμένα και κομμένα σε ροδέλες και μπουκετάκια μπρόκολο είναι ό,τι πρέπει για ξεκίνημα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου