Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018

Η γιορτή κρατάει …

… σαράντα μέρες. Κι η Πρωτοχρονιά επίσης. Γιατί έτσι που το πάμε, κόβουμε βασιλόπιτες μέχρι την Καθαροδευτέρα.
Κόψαμε μία παραμονή Πρωτοχρονιάς κι είδαμε τα καζάντια μας, κόψαμε μία κι ανήμερα και μετά μας πήρε ο κατήφορος.
Βασιλόπιτα στο γραφείο, βασιλόπιτα στο σχολείο, βασιλόπιτα στο ωδείο, στο σύλλογο, στο χορευτικό - από παντού ξεφύτρωναν βασιλόπιτες. Κι όλες αγοραστές, όλες πανομοιότυπες, όλες με γλάσσο βαρύ κι ασήκωτο που μετά βίας ξεπλενόταν απ’ τα πηρούνια και καθόλου απ’ τις αρτηρίες μας.
Γι’ αυτό οταν χρειάστηκε μία ακόμη βασιλόπιτα προσφέρθηκα να τη φτιάξω, η άφρων κορασίς.
Για να την κάνω ελαφριά, απαλή και μοσχομανταρινάτη …



Βασιλόπιτα με μανταρίνια και σιρόπι μανταρινιού

 

IMG_20171231_170809

 

υλικά:
160 γρ. ζάχαρη
220 γρ. αλεύρι
3 αυγά
90 γρ. μαργαρίνη/βούτυρο
10 γρ. κορν φλάουρ
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες αλάτι
130 γρ. μανταρίνια ολόκληρα

Για το σιρόπι:
100 γρ. χυμός μανταρινιού
70 γρ. ζάχαρη

Για τη διακόσμηση:
αποξηραμένα κράνμπερυ
αποξηραμένα βερύκκοκα και ακτινίδια

 

 

 

 

Μαλακώνουμε τη μαργαρίνη στα μικροκύματα και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και τα πολτοποιούμε στο multi μαζί με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη.

 

SAM_4075

SAM_4076

SAM_4082

 

Χτυπάμε τη μαργαρίνη με την υπόλοιπη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά.

Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ, βάζουμε 2 πρέζες αλάτι και τα ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά στη ζύμη, εναλλάξ με τα πολτοποιημένα μανταρίνια.

 

IMG_20171231_085413

IMG_20171231_085501

IMG_20171231_085532

IMG_20171231_085744

IMG_20171231_090249

 

Τυλίγουμε ένα κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα και αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι με διάμετρο 20 εκ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο, ή στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί.

 

IMG_20171231_090321

IMG_20171231_090343

IMG_20171231_090348

 

Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου για 30΄, ύστερα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20΄, σκεπάζοντας την επιφάνεια του κέικ με αλουμινόχαρτο. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέικ και ελέγχοντας αν βγει στεγνή.

 

IMG_20171231_090602

IMG_20171231_100528

IMG_20171231_100533



Ξεφουρνίζουμε το κέικ, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, το βάζουμε σε σχάρα και το τρυπάμε πολλές φορές με οδοντογλυφίδα.
Φτιάχνουμε το σιρόπι σιγοβράζοντας για 5΄ τα υλικά του και το αφήνουμε να κρυώσει.

 

 

IMG_20171231_100541

IMG_20171231_101211




Βάζουμε το κέικ σε πιατέλα, ρίχνουμε το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά και το αφήνουμε να τραβήξει.




IMG_20171231_101650

IMG_20171231_101816

IMG_20171231_101820

IMG_20171231_101845




Όταν κρυώσει η βασιλόπιτα και τραβήξει το σιρόπι, πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη δημιουργώντας τον καμβά πάνω στον οποίον θα ‘κεντήσουμε’ τη βασιλόπιτα.





IMG_20171231_164812

IMG_20171231_164816

 

Σχηματίζουμε με τα κράνμπερυ το 2018.

 

IMG_20171231_165654

IMG_20171231_165713

 

Κόβουμε σε μπαστουνάκια τα βερύκοκκα και τα ακτινίδια και σχηματίζουμε λουλούδια ή άλλα σχέδια στην επιφάνεια της βασιλόπιτας.

 

IMG_20171231_170758

IMG_20171231_170814

 

IMG_20171231_170758

 

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου