… Ούτε εμένα μ’ αρέσει, Πέπε μου,
αλλά όσο και να κρατήσω την ανάσα μου δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Εδώ θα είναι και θα με περιμένει να το μαγειρέψω.
Να μην είμαι κι αχάριστη, νά ’ναι καλά οι άνθρωποι που μας έδωσαν ένα καλό κομμάτι αγριογούρουνο, αλλά εγώ προτιμώ να είναι καλά και το αγριογούρουνο και πιο ξένοιαστη εγώ.
Γιατί αυτά τα κυνηγοπεσκέσια, όσο ζηλευτά κι αν ακούγονται, είναι μπελαλίδικα για τη νοικοκυρά.
Καθάρισέ τα, μαρινάρισέ τα από το βράδυ ως το πρωί κι απ’ το πρωί ως το βράδυ κι ύστερα μαγείρεψέ τα με το στομάχι σφιγμένο μη και δε μαλακώσει, που όλοι περιμένουν με το πηρούνι στο χέρι να κάνεις το σίδερο βαμβάκι και το φαΐ λουκούμι …
Αγριογούρουνο σε σάλτσα μπύρας
υλικά:
800 γρ. αγριογούρουνο
500 ml μπύρα σκούρα
3 κουταλιές ξύδι από κόκκινο κρασί
1,5 κουταλιά μέλι
1 καρότο
1 μπαστουνάκι σέλινο ή σέλερυ
1 κρεμμύδι
7-8 κόκκοι μπαχάρι
2 δαφνόφυλλα
8-10 κρεμμυδάκια στιφάδου
Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και το βάζουμε σε μεγάλο μπωλ.
Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλινο κομμένα σε κομμάτια, το μπαχάρι και τα δαφνόφυλλα.
Περιχύνουμε με το ξύδι και τη μπύρα και καλύπτουμε το μπωλ με μεμβράνη φαγητού.
Αφήνουμε το κρέας στο ψυγείο να μαριναριστεί από 24-48 ώρες.
Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα 4 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές, αφού πρώτα το αλευρώσουμε.
Διαλύουμε το μέλι σε 3-4 κουταλιές μαρινάδα και το ρίχνουμε στο κρέας.
Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την υπόλοιπη μαρινάδα και αλατοπιπερώνουμε.
Καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1,5-2 ώρες ανακατεύοντας πού και πού.
Ελέγχουμε πόσο μαλάκωσε το κρέας για να προσαρμόσουμε ανάλογα τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Μόλις περάσουν οι 2 ώρες ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια του στιφάδου.
Συνεχίζουμε το βράσιμο με σκεπασμένη την κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά για άλλη 1 ώρα περίπου προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο νερό.
Σερβίρουμε το αγριογούρουνο σκέτο ή το συνοδεύουμε με ένα σκέτο ρύζι μπασμάτι που περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα του φαγητού.
Η συνταγή είναι εξαιρετική και η σάλτσα της θαυμάσια. Αν την ξαναφτιάξω -που θα την ξαναφτιάξω σίγουρα αλλά με χοιρινό και όχι αγριογούρουνο- θα αλευρώσω λιγότερο ή καθόλου το κρέας γιατί πιάνει κάτω κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και θέλει προσοχή και ανακάτεμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου