Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Τα λεμόνια τραγουδάνε …

… ακόμα. Αντέξαν Αριάδνες και Βίκτωρες, χιόνια και παγωνιές, πολικές θερμοκρασίες και σιβηρικούς χειμώνες και περιμένουν στα καφάσια τους όλους εκείνους που δε θαμπώνονται από τη σιλικονάτη γυαλάδα των αργεντίνικων - που θέλεις γυαλιά ηλίου για να μη στραβωθείς από τη λάμψη τους.
Εγώ το ακούω το τραγούδι τους και ξεμυαλίζομαι. Σαν των σειρήνων είναι και δε θέλω ν’ αντισταθώ. Θέλω να τ’ αγοράσω όλα, μαζί με το καφάσι τους κι ας μην είναι στην πρώτη τους τη νειότη. Να με συντροφεύει το άρωμά τους όλο το μακρύ, ζεστό καλοκαίρι που ελπίζω να έρθει …


Μαρμελάδα λεμόνι

 

IMG_7667

 

υλικά:
λεμόνια (εδώ 1.300 γρ.)
ζάχαρη (εδώ 1 κιλό)

 

 

Πλένουμε καλά τα λεμόνια, κόβουμε το κομμάτι γύρω από το κοτσάνι τους και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Αν θέλουμε τα ξύνουμε πρώτα στον τρίφτη - αν και θεωρώ ότι έτσι χάνουν σε άρωμα και γεύση.
Βάζουμε τα λεμόνια να βράσουν για 20΄περίπου, ή μέχρι να τρυπιούνται με πηρούνι. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

 

 

SAM_5002

 

 

SAM_5006

 

 

SAM_5008

 

 

Με προσοχή και μέσα σε πιατέλα για να μαζεύουμε και το χυμό τους κόβουμε τα λεμόνια στη μέση. Βγάζουμε τα κουκούτσια και κόβουμε με το ψαλίδι της κουζίνας κάθε λεμόνι σε φετάκια και σε μικρότερες λωρίδες, όσο ψιλές θέλουμε.
Βάζουμε τα λεμόνια μαζί με το χυμό που έβγαλαν σε κατσαρόλα και ρίχνουμε ζάχαρη ίση με το βάρος τους ή και λιγότερη, ανάλογα με το πόσο ξυνή θέλουμε τη μαρμελάδα. Εδώ χρησιμοποιήσαμε 1 κιλό ζάχαρη για 1.300 γρ. λεμόνια, ζυγισμένα μετά το βράσιμο και το κόψιμο σε λωρίδες. Αφήνουμε τα λεμόνια μέσα στη ζάχαρη για 3-4 ώρες ή, ακόμη καλύτερα, για όλο το βράδυ.

 

 

SAM_5010

 

 

SAM_5011

 

 

SAM_5012

 

 

Την επόμενη μέρα βάζουμε τη μαρμελάδα να βράσει σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Χρειάζονται περίπου 30΄για να βράσει και να δέσει η μαρμελάδα. Ανάλογα με το πόσο ζουμερά ή όχι είναι τα λεμόνια, ενδέχεται να χρειαστεί η προσθήκη κάποιας ποσότητας υγρού. Μπορούμε να ρίξουμε νερό, χυμό λεμονιού ή κάποιου άλλου εσπεριδοειδούς. Στη μαρμελάδα της συνταγής, δε χρησιμοποιήθηκε καθόλου επιπλέον υγρό.

 

 

SAM_5013

 

 

SAM_5015

 

 

SAM_5016

 

 

Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει ελαφρά μέχρι να αποστειρώσουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε. Βγάζουμε τα καπάκια τους, που πρέπει να είναι μεταλλικά, και βάζουμε τα βάζα ανοιχτά στο φούρνο, σε θερμοκρασία 120 βαθμούς Κελσίου, για 15΄-20΄. Δίπλα σε κάθε βάζο βάζουμε το καπάκι του γυρισμένο ανάποδα.
Πιάνουμε με γάντι σιλικόνης ή πετσέτα κουζίνας κάθε βάζο, το γεμίζουμε με μαρμελάδα και κλείνουμε καλά το καπάκι. Αφήνουμε να κρυώσουν και βάζουμε όμορφες
ετικέτες στα βάζα.

Δοκιμάζουμε τη μαρμελάδα σε ψωμί, σε φρυγανιές ή σε γιαούρτι. Τρώγεται ευχάριστα και σκέτη, σαν γλυκό του κουταλιού.

 

 

IMG_7658

 

 

SAM_5038

 

 

IMG_7659

 

 

IMG_7660

 

 

SAM_5039

 

 

IMG_7661

 

 

 

IMG_7666

 

 

 

.

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Καρμπόν …

… ήταν η καρμπονάρα που έφτιαξα. Ίδια με την κλασσική.
Μόνο που είχε καπνιστό σολομό αντί για μπέικον. Και σκόρδο αντί για κρεμμύδι.
Κατά τα άλλα όμως, καρμπόν …

 

Καρμπονάρα με καπνιστό σολομό

 

IMG_7646

 

υλικά:
250 γρ. ζυμαρικά της επιλογής μας (εδώ πενάκι)
2 κουταλιές λάδι
1 σκελίδα σκόρδο
150 γρ. καπνιστός σολομός
2 αυγά
γραβιέρα, ρεγκάτο ή παρμεζάνα
τρυφερά φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι
μαϊντανός ή άνηθος
ξύσμα λεμονιού

 

 

 

Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, σε ελαφρά αλατισμένο νερό μια και τόσο ο καπνιστός σολομός όσο και το τυρί έχουν αρκετό αλάτι.

Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε το σκόρδο. Αν θέλουμε να το αφαιρέσουμε, αφήνουμε ολόκληρη τη σκελίδα και μόλις δώσει γεύση στο λάδι την απομακρύνουμε. Αν θέλουμε να μείνει στο φαγητό, την πολτοποιούμε και τη σωτάρουμε ελαφρά. Κόβουμε το σολομό σε κομμάτια και τον προσθέτουμε στο τηγάνι με το σκόρδο, ίσα για να ζεσταθεί.

 

 

SAM_4968

 

 

SAM_4969

 

 

SAM_4970

 

 

Χτυπάμε μαζί τα αυγά με το ψιλοτριμμένο τυρί. Κρατάμε μια κούπα από το νερό των μακαρονιών, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το σολομό.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το μείγμα των αυγών. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξουν τα αυγά προσθέτοντας, αν θέλουμε πιο ρευστή τη σάλτσα, λίγο από το νερό που κρατήσαμε.

 

 

SAM_4965

 

 

SAM_4971

 

 

SAM_4972

 

 

SAM_4974

 

 

Σερβίρουμε αμέσως με ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο ξύσμα λεμονιού, μαύρο πιπέρι και λίγο τυρί ακόμη.

 

 

IMG_7650

 

 

IMG_7643

 

 

IMG_7651

 

 

IMG_7647

 

 

IMG_7644

 

 

IMG_7648

 

 

 

.

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Στιγμιαίο …

… καφέ ήξερα. Ακόμη και στιγμιαίο λάθος. Πατήρ του ο Πασχάλης -όχι της γιαγιάς Ντακ, ο άλλος ο Ολύμπιονς.
Το στιγμιαίο κέικ το έμαθα σχετικά πρόσφατα. Το δοκίμασα και μου άρεσε. Με
σοκολάτα και φουντούούκ. Με μαρμελάδα βερύκοκκο και φυστίκι Αιγίνης.
Και τώρα, αλμυρό. Ιδιαίτερο κι ομορφούλι. Μ’ έναν αέρα από σουφλέ …


Mug cake με ανθότυρο και πουρέ καρότου

 

IMG_6522

υλικά:
1 μέτριο καρότο
1 αυγό
40 γρ. ανθότυρο
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

 

 

 

Κόβουμε το καρότο σε κομμάτια και το βράζουμε να μαλακώσει καλά. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καρότα από κονσέρβα. Το πατάμε με πηρούνι πολύ καλά, να γίνει πουρές.

Χτυπάμε το αυγό με τον αυγοδάρτη και προσθέτουμε το λάδι, το ανθότυρο ψιλοτριμμένο, τον πουρέ του καρότου και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν.

 

 

SAM_2034

 

 

SAM_2035

 

 

SAM_2036

 

 

Αδειάζουμε το μείγμα σε ΜΕΓΑΛΗ κούπα (γιατί θα φουσκώσει και δεν θέλουμε να ξεχειλίσει) και το βάζουμε στα μικροκύματα, στα 800 W, για 1΄ και 30΄΄.

 

 

SAM_2054

 

 

IMG_6521

 

 

Τρώμε.

 

 

IMG_6524

 

 

IMG_6520

 

 

IMG_6523

 

 

IMG_6525

 

 

 

.

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Αδυναμίες …

… Η κόρη μου αγαπάει πολύ τα φυστίκια Αιγίνης. Εγώ αγαπάω πολύ την κόρη μου. Οπότε;

 

Τάρτα με ρικότα και φυστίκι Αιγίνης

 

IMG_7611

 

υλικά:
Για τη ζύμη:
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
80 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. αμύγδαλα
10 γρ. κακάο σκόνη
1 κροκάδι
μισό κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:
200 γρ. ρικότα (ή ανθότυρο ή τυρί κρέμα)
140 γρ. ζάχαρη
90 γρ. φυστίκια Αιγίνης (ωμά και ανάλατα)
50 γρ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα εβαπορέ)
2 αυγά

Για το γλάσσο:
35 γρ. λευκή σοκολάτα
15 γρ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα εβαπορέ)

 

 

 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αμύγδαλα με το φλούδι τους ή να τα ξασπρίσουμε, μουλιάζοντάς τα πρώτα σε καυτό νερό και στεγνώνοντάς τα καλά. Σε κάθε περίπτωση τα περνάμε από τα μικροκύματα να καβουρντιστούν ελαφρά και να μυρίσουν όμορφα τα έλαιά τους. Ύστερα τα τρίβουμε στο multi.

Για να φτιάξουμε τη ζύμη κοσκινίζουμε σε μπωλ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι και προσθέτουμε το τριμμένο αμύγδαλο. Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια, το ρίχνουμε στο μπωλ,  και αρχίζουμε να δουλεύουμε με τις άκρες των δαχτύλων, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.

 

 

SAM_4891

 

 

SAM_4893

 

 

SAM_4894

 

 

Προσθέτουμε το κροκάδι και συνεχίζουμε πρώτα να δουλεύουμε με τα δάχτυλα και ύστερα να ζυμώνουμε. Στην αρχή φαίνεται ότι το κροκάδι είναι πολύ λίγο για να δέσει τα στερεά υλικά, σιγά-σιγά όμως το μείγμα μετατρέπεται σε ζύμη.
Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

 

 

SAM_4895

 

 

SAM_4897

 

 

SAM_4900

 

 

Για να φτιάξουμε τη γέμιση χτυπάμε τη ρικότα με τη ζάχαρη να αφρατέψει και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά.

 

 

SAM_4901

 

 

SAM_4902

 

 

SAM_4904

 

 

Προσθέτουμε το φυστίκι Αιγίνης ψιλοτριμμένο και την κρέμα γάλακτος.

 

 

SAM_4905

 

 

SAM_4906

 

 

SAM_4907

 

 

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και την απλώνουμε σε βουτυρωμένη, ή στρωμμένη με αντικολλητικό χαρτί, ταρτιέρα.

 

 

SAM_4909

 

 

SAM_4911

 

 

SAM_4912

 

 

Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη βάση και στρώνουμε την επιφάνεια.

 

 

SAM_4913

 

 

SAM_4914

 

 

SAM_4915

 

 

Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 30΄. Γυρίζουμε το διακόπτη του φούρνου ώστε να ψήνει μόνο από κάτω και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 7΄.

 

 

SAM_4916

 

 

SAM_4917

 

 

Για να φτιάξουμε το γλάσσο ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε πάνω στη λευκή σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει η σοκολάτα. Αφήνουμε το γλάσσο ελάχιστα να σφίξει και φτιάχνουμε παράλληλες γραμμές στην επιφάνεια της τάρτας.

 

 

SAM_4919

 

 

SAM_4920

 

 

Για πιο ωραίο αποτέλεσμα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη γύρω-γύρω τη ζύμη της τάρτας.

 

 

SAM_4922

 

 

SAM_4923

 

 

Σερβίρουμε.

 

 

IMG_7607

 

 

IMG_7610

 

 

SAM_4921

 

 

IMG_7609

 

 

IMG_7612

 

 

IMG_7608

 

 

 

.