Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Σούπα και …

… στο ξαναλέω. Κάνεις μεγάλο λάθος που σνομπάρεις τις σούπες. Η σούπα είναι βάλσαμο χειμώνα-καλοκαίρι. Θρεπτική, νόστιμη, χορταστική, προετοιμάζει ή στρώνει το στομάχι, ζεσταίνει ολόκληρο τον οργανισμό τώρα στα μεγάλα κρύα, φέρνει ευεξία από την πρώτη κιόλας κουταλιά.
Γι’ αυτό σου λέω. Θα είσαι μεγάλος κολοκύθας αν δε φας …

 

Σούπα γιορτινή με κολοκύθα και κάστανα

 

IMG_7600

 


υλικά:
1 μέτρια πορτοκαλί κολοκύθα
200 γρ. κάστανα (εδώ προβρασμένα)
1 κρεμμύδι
100-150 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
ζωμός κότας
αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα
τρυφερά φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι

 

 

 

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε για 5΄ με νερό, να μαλακώσει και να γλυκάνει. Προσθέτουμε 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 5΄.
Παράλληλα καθαρίζουμε την κολοκύθα, πετάμε τους σπόρους και τις ίνες και την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 500 γρ. ψίχα κολοκύθας.

 

 

SAM_4829

 

 

SAM_4827

 

 

Ρίχνουμε την κολοκύθα και τη σωτάρουμε 3΄-4΄ μαζί με το κρεμμύδι. Κρατάμε στην άκρη 5-6 κάστανα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα στην κατσαρόλα.

 

 

SAM_4831

 

 

SAM_4834

 

 

Τα φέρνουμε 2-3 γύρες όλα μαζί και προσθέτουμε ζωμό μέχρι να τα σκεπάσει.

 

 

SAM_4835

 

 

SAM_4837

 

 

Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 25΄-30΄, ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και νοστιμίζουμε με λίγο πιπέρι. Πολτοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ.

 

 

SAM_4838

 

 

SAM_4840

 

 


Ρίχνουμε την ποσότητα κρέμας γάλακτος που θέλουμε, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε τη σούπα να πάρει 2-3 βράσεις.

 

 

SAM_4841

 

 

SAM_4842

 

 

SAM_4843

 

 

Σερβίρουμε τη σούπα βάζοντας σε κάθε πιάτο λίγα από τα κάστανα που κρατήσαμε, ψιλοκομμένο φύλλο από φρέσκο κρεμμυδάκι, καπνιστή πάπρικα και λίγο λάδι.

 

 

IMG_7597

 

 

IMG_7601

 

 

IMG_7599

 

 

IMG_7602

 

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου